Hallberg-Rassyn uusi 57-jalkainen on tuttuun tapaan argentiinalaisen German Frersin suunnittelema, jonka kanssa Hallberg-Rassylla on jo yli 30 vuoden yhteinen taival. Veneessä on tuplaperäsimet ja kaksi lyijykölivaihtoehtoa.

Tämän kokoluokan veneessä tila ei yleensä ole este. Niinpä sitä on käytetty surutta ja esimerkiksi kansi on hyvin selkeä. Ruffi nousee vasta mastolta ja etukansi on tasaista, avointa tilaa. Sivukannet ovat leveitä ja takakannella on runsaasti tilaa vaikka auringonotolle.

Isoille Rassyille tyypillisesti ohjaamo on korotettuna keskellä, kiinteällä tuulilasilla, tietenkin. Sitloodassa on valtavasti tilaa – penkit ovat 2,9 metriä pitkiä, ja perämies voi valita tuplaruoreista sen, josta näkyvyys eniten miellyttää.

Kun tiloista puhutaan, kehuu valmista 57:ssä olevan kymmenen kuutiota säilytystilaa eri kansilokeroissa. Moottoritila on reilunkokoinen ja sinne mahtuu jopa ihminen. Kone on kunnioitettavan kokoinen 180 hevosvoimainen Volvo Penta.

Rassy 57 ei ole mikään vässykkä mitä purjehdusominaisuuksiin tulee. Riki on korkea ja purjepinta-alaa riittää kuljettamaan venettä kevyemmissäkin tuulissa. Veneessä on vakiona fokka, mutta se on saatavilla myös itseskuuttaavana. Rullaiso on vakiona. Takastaagi ja kiki samoin kuin rullat toimivat hydraulisesti. Itse asiassa lähes kaikki veneen säädöt ovat saatavissa sähköisinä tai hydraulisina – tarvittaessa venettä voi purjehtia konsolilta nappia painamalla.

Tämän kokoisessa veneessä sisätilaa riittää. Sisustusvaihtoehtoja on nyt esitelty kaksi, mutta kun Rassysta puhutaan, kaikki on mahdollista. Omistajan takahytti on isompi kuin keskiverto olohuone eikä keulakajuuttakaan jätä juuri toivomisen varaa. Kapyysissa on vakiona Mielen induktioliesi.

Hinnasta ei tässä vaiheessa puhuta, mutta arvatenkin neuvottelujen aloittamista avittaisi pieni lottovoitto, vaikka Ruotsin kruunun kurssin suosiollisella avustuksella 57:n hinta alkanee varsin täydellisesti varusteltunakin ykkösellä. Öppet Varvin jälkeen HR 57 on näytillä syyskuussa Amsterdamin ja Southamptonin uivissa.

www.hallberg-rassy.com