Kiinteä vhf-radio on hankala mutta kuuluva. Käsi-vhf on näppärämpi, mutta sen kuuluvuus on yleensä kiinteää vhf:ää heikompi.

Raymarine on tuonut markkinoille ratkaisun, joka tuo molempien edut ja välttää haitat. Raymarinen modulaariset järjestelmät Ray90 ja Ray91 integroivat langallisen ja langattoman järjestelmän. Järjestelmässä voi olla jopa kaksi langallista ja kolme langatonta puhelinta.

Langattomat käsi-vhf:t ovat oivallisia ratkaisuja tuomaan radiopuhelimen käden ulottuville paikoissa, joissa kiinteä yksikkö ei olisi paras mahdollinen ratkaisu. Kun radiopuhelimet voidaan sijoittaa niihin paikkoihin, joissa niitä tarvitaan, lisää se turvallisuutta ja helpottaa viestimien käyttöä.

Kummankin vhf-mallin sydän on laadukas lähetin-/vastaanotinyksikkö, joka on sijoitettavissa piiloon. Käyttökonsolit ja langattomien laitteiden telakat voidaan sijoittaa sitten sopiviin paikkoihin. Langattomat laitteet toimivat myös sisäpuhelimina.

Ray90/91:stä voi käyttää äänimerkinantolaitteena tai PA-laitteena, kunhan sopivat ämyrit on asennettu. Langattomissa yksiköissä on litiumioniakut, jotka latautuvat, kun luuri asetetaan telakkaansa. Kummassakin mallissa on sisäänrakennettu gps, paikka ulkoiselle gps-antennille ja ne ovat uusimpien DSC-radioiden vaatimusten mukaisia.

Ray91-mallissa on lisäksi B-luokan AIS-vastaanotin, jonka vastaanottamaa liikennedataan voidaan jakaa Ray91:n kautta samaan verkkoon kytketylle monitoiminäytölle.

Raymarinien suositushinnat ovat 995 (Ray90) ja 1 250 euroa (Ray91).

www.raymarine.fi