Nykyaikainen purjevene on melkoinen energiasyöppö kaikkien sähkölaitteidensa kanssa. Energiaa pitää saada, että perhe viihtyy ja juoma kylmenee, mutta moottorilla ei haluta päristellä koko aikaa, aurinkopaneelit vievät tilaa ja tuuligeneraattori hurisee. Vain isoimmissa veneissä on erilliset generaattorit. Suomalaisen Remoranin Wave 3 -hydrogeneraattori tuo ratkaisun tähän purjeveneiden krooniseen sähköntuotanto-ongelmaan.

Wave 3 -hydrogeneraattori tuottaa uusiutuvaa sähköä purjeveneen liikkuessa. Sen käyttäminen on yksinkertaista. Ulkoyksikkö kiinnitetään veneen perään asennuskiskolla. Turbiini on kiinni evässä, jonka syvyyttä voidaan säädellä 680–980 millimetrin välillä. Myös ulkoyksikön lavan kulmaa voidaan säätää. 

Veneen liikkuessa hydrogeneraattorin turbiini pyörii veden vastuksen vaikutuksesta ja tuottaa sähköä. Valmistajan mukaan viiden solmun nopeudessa nimellisteho on noin 100 wattia. Kuudessa solmussa saadaan jo 150 W tehoa. Turbiinin maksiminopeus on valmistajan mukaan 15 solmua. 

Laitteen tuottama kolmivaihesähkö johdetaan 300 watin elektroniseen laturiin, joka puolestaan muuntaa sähköenergian veneen akuille sopivaan 12 tai 24 voltin muotoon. Samalla laturi huolehtii akun oikeasta lataussekvenssistä. Laitteen etuna on se, että veneilijä voi rantautua purjehduspäivän jälkeen akut ladattuina, eikä hänen tarvitse ensimmäiseksi lähteä metsästämään vapaata maasähköpistorasiaa.  

Remoran Wave 3 -paketti sisältää kaiken tarvittavan ja sitä myydään 2 950 euron hintaan.

www.remoran.eu