Seakeeper 2 on hieman yli puoli metriä suuntaansa kokoinen salkku, joka asennetaan veneeseen vaikka konehuoneeseen, kaappiin tai penkin alle. Painokaan ei ole rasite, sillä "kakkonen" painaa vain 188 kiloa. Asennuksen voi tehdä myös jälkikäteen käytettyyn veneeseen.

Seakeeperin veneen keinuntaa aallokossa hillitsevä vaikutus perustuu salkun sisälle ilmatiiviiseen tyhjiökuoreen pakatun vauhtipyörän pyörimisliikkeeseen sekä gyroskoopin aallokon aiheuttamaa veneen kallistelua kumoavaan keinuntaan.

Vauhtipyörän pyörimisnopeus on järjestelmän toiminnassa ollessa 9 000 kierrosta minuutissa, ja parhaimmillaan laite pystyy tuottamaan yli 5 200 newtonmetrin vääntövoiman. Seakeeperin mukaan se riittää vähentämään paikallaan olevan 27–32-jalkaisen veneen keinuntaa jopa 95 prosentilla. Ajon aikana eli veneen ollessa liikkeessä gyrovakauttimen vaikutus on selvästi vähäisempi.

Seakeeper 2 toimii 12 voltin käyttöjännitteellä, joten generaattoria veneessä ei tarvitse olla. Käynnistymiseen kuuluu kuitenkin aikaa ja energiaa. Täyden toimintakyvyn ja pyörimisnopeuden gyro saavuttaa 35 minuutissa. Vakautusominaisuudet aktivoituvat vähän nopeammin, 24 minuutin kuluttua käynnistyksestä.

Käytössä Seakeeper 2:n teho on olosuhteista riippuen 300–650 wattia, käynnistysvaiheessa 850 wattia. Käynnistymisvaiheen virrankulutus on siis vähän yli 35 ampeeria ja käytössä virtaa kuuluu keskimäärin reilut 40 ampeeria tunnissa.

Gyro pitää toimiessaan myös jonkin verran ääntä. Seakeeper ilmoittaa äänitason jäävät alle 68 desibeliin metrin päästä mitattuna. Lukema vastaa nelitahtisen perämoottorin ääntelyä alhaisilla käyntinopeuksilla.

www.seakeeper.com
www.nauticalpartners.fi