Akkutekniikka kehittyy, tai oikeammin sen innovaatiot leviävät uusille sovellusalueille. Litiumakut ovat tuttuja mobiililaitteista ja sellaisia on näkynyt myös rahakkaampien veneilijöiden paateissa.

Ruotsalainen aurinko- ja muu-sähkövalmistaja SunbeamSystem on päättänyt tehdä litiumakuista valtavirtaa. Sunbeamin Smart Lithium -akut ovat ulkoisilta mitoiltaan kuin tavallisia lyijyakkuja, mutta huomattavasti kevyempiä, vain 14,3 kiloisia. Lisäksi samaan tilaan on saatu mahtumaan huomattavan paljon enemmän tehollisia ampeeritunteja.

Akkujen LiFePO4-tekniikka on ollut yleisesti käytössä erilaisissa sähköllä kulkevissa härpäkkeissä kuten polkupyörissä ja skoottereissa. Drive-akkusarjalla valmistaja tavoitteleekin etenkin sähkökäyttöisten uistelumoottorien, sähköperämoottorien ja alle 7,5 kilowatin sähkömoottorien käyttäjiä.

Drive-akut luovuttavat runsaasti virtaa (70 amperia) olematta asiasta moksiskaan – hetkellisesti jopa 200 amperia. Ne myös vastaanottavat latausta hanakasti samaiset 70 amperia. Tällaiset ominaisuudet ovat nannaa myös virtasyöppöjä laitteita kuten induktioliesiä veneessään invertterin kautta käyttäville.

Sunbeamin 1 300 wattitunnin akku vastaa käyttökelpoiselta kapasiteetiltaan parhaita 200 ampeeritunnin AGM- tai geeliakkuja. Yksi syy on se, että litiumakun kapasiteetista on käytettävissä tyypillisesti noin 80 prosenttia, kun lyijyakuissa tuo kapasiteetti on parhaimmillaankin noin 50 prosenttia.

Lataus/purkusyklejä akku kestää valmistajan mittausten mukaan 5 000 kappaletta ennen kuin kapasiteetti tippuu 80 prosenttiin. Perinteisissä akuissa huippusuoritus on noin 650 sykliä. Akkuja voi myös asentaa rinnan tai sarjaan, mikäli käyttäjä kaipaa enemmän jännitettä tai kapasiteettia. Valmistaja antaa akuilleen viiden vuoden takuun.

Sunbeamin mukaan Smart Lithium -akut käyvät mainiosti suoraan vanhojen lyijyakkujen tilalle ilman merkittäviä modifikaatioita. Kaikki tämä kuulostaan varsin hyvältä veneilijän korviin, mutta sulosointuja madaltaa hieman lystin hinta – Drive-sarjan akkujen suositushinnat alkavat 999 eurosta.

www.sunbeamsystem.com

www.pronav.fi

www.navigointi.fi