Suuremmilla veneillä liikkuvat tuntevat seuraavan ongelman liiankin hyvin: saavut satamaan mukavan kruisailuntäyteisen päivän päätteeksi vain todetaksesi, että kaikki paikat johon paattisi noin teoreettisestikin mahtuisi ovat täyteen ammuttuja pienemmillä kiuluilla. Tästä seuraa kiusallinen ankkurointi- ja kumivenekaruselli rannan menomestoihin. Tämä vuorostaan päättyy usein itkuun ja hammasten kiristelyyn viimeistään silloin, kun joku vierastasi molskahtaa yön pikkutunteina kiikkerästä jollasta mereen. 

Onneksi on saapasmaa, jonka veneveistäjät tiedostavat varsin hyvin tämänkin pulman. Tendereistään, eli suomeksi yhteysveneistään, tunnettu viareggiolainen veistämö Wooden Boats tuo nyt markkinoille WB 14 Limousinen ratkaisuksi yllämainitulle ongelmalle. 

Pituutta Limolla on 14 metriä ja painoa hitusen yli seitsemän tonnia. Kyytiin mahtuu 14 henkilöä ja muotoilu on taattua italialaista klassismia modernilla kierteellä. Inspiraation suunnittelijat ovat hakeneet perinteisistä venetsialaisista taksiveneistä. Koko komeutta liikuttaa kaksi 370 hevosvoimaista Yanmaria, jotka siivittävät limusiinin 40 solmun huippunopeuteen.  

Plussan puolelle laskettakoon se, että veneessä on vakiona automaattinen sanitaatio, joka on oletettavasti tarpeellinen nykyisiä ja tulevia pandemioita ajatellen. Toinen miellyttävä ratkaisu ovat matkustamon pienet ikkunat ja istumajärjestely, jotka varmistavat minimaaliset virikkeet ulkomaailmasta yhteysmatkan aikana. Vene tarjoaa siis ainutlaatuisen tilaisuuden viettää aikaa omiensa parissa. Matkustamon kattoa saa toki kohotettua sähköisesti, mikä helpottaa sisäänkulkua ja paikoilleen asettumista.

On kuitenkin hieman kyseenalaista kuinka hyvin WB 14 Limousine loppujen lopuksi soveltuu meille härmäläisille. Ensinnäkin huomaamme etukannella huutavan pulan kaiteista, jotka ovat ensisijaisen tärkeät turvalliselle rantautumiselle, kun vene parkkeerataan suomalaiseen tapaan keula edellä. Toinen merkittävä puute on takakannen kuomuttomuus, eikä kipparilla ole edes tuulilasia viiman suojaksi.

Vene on selvästi suunniteltu lämpimämpiin olosuhteisiin ja onkin hyvin todennäköistä, ettei WB 14 Limoja tulla Suomeen myymään.

www.woodenboats.it