Veneen köysien laiminlyönti syksyllä on yksi veneen huoltoon liittyvä seikka, joka takuulla harmittaa keväällä. Koppuraiset, haisevat ja pahimmillaan homeiset köydet ovat ikävä löydös, kun venettä valmistellaan jälleen vesille keväällä.

Kertakäyttökulttuurin nimiin vannova veneilijä ei koe tätä ongelmaksi, vaan marssii liikkeeseen ja ostaa uudet. Hyviin köysiin uppoaa kuitenkin yllättävänkin paljon rahaa, vaikka moottoriveneessä ei kovin paljoa köysiä edes tarvita verrattuna purjeveneeseen.

Moottoriveneessäkin on kuitenkin usein toista sataa metriä köyttä: Parin–kolmen metrin kiinnitysköysiä tarvitaan 3–4 kappaletta, 25–30 metrin ankkuriköysiä tarvitaan kaksin kappalein (keula- ja peräankkuriin), lisäksi tarvitaan pari noin 5–10 metrin kiinnitysköyttä luonnonsatamiin kiinnittymiseen. Myös poijukiinnityksiä varten tarvitaan oma parikymmentä metriä pitkä köytensä.

Purjeveneissä on luonnollisesti moninkertainen määrä köyttä. Koska purjeveneessä köydet ovat niin keskeinen elementti ja tarvike, huolehtivat purjehtijat köysistä ja naruistaan usein paremmin kuin moottoriveneilijät.

Köysiin pätee periaatteessa samat neuvot kuin venetekstiileihin. Pahin mahdollinen virhe on jättää ne lojumaan märkinä veneeseen talvitelakoinnin jälkeen. Lähes yhtä paha virhe on ottaa ne veneestä pois, mutta sulloa ne märkinä jätesäkkiin ja kellarikomeroon homehtumaan.

Köydet pitäisi vähintäänkin huuhtoa makealla vedellä ja kuivata kunnolla ennen niiden varastoimista talven yli.

Mikäli haluaa hieman ”hifistellä”, köydet voi pestä käsin miedolla saippualiuoksella tai käsipesuun soveltuvalla pyykinpesuaineella.

Pienehkön määrän köysiä voi heittää myös pyykinpesukoneeseen, mutta tällöin joutuu pesun jälkeen selvittämään varsin mutkikkaita solmuja.

Köysien pesussa ei tulisi käyttää huuhteluainetta, koska tämä voi vaurioittaa köysiä.

Samalla kun köysiä huoltaa ja pesee, tulee ne myös läpikäytyä kunnolla. Köysien kulumat ja rispaantumiset huomaa silloin hyvin. Huonokuntoinen köysi kannattaa vaihtaa ajoissa uuteen ja poistaa huono köysi veneen varusteista.

Pesun jälkeen köydet pitää myös kuivata kunnolla. Ne voi ripustaa vaikkapa kylpyhuoneeseen kuivumaan tai levitellä tasaisesti lattialämmitetylle kylpyhuoneen lattialle. Köysien kuivumiseen pitää varata riittävästi aikaa. Litimärät köydet vievät helposti jopa useita vuorokausia, ennen kuin ne ovat täysin kuivat. Köysien pitää olla rutikuivat ennen niiden niputtamista.

Köysipyykki ei ehkä ole venehommia mukavavimmasta päästä, mutta keväällä on mukava päästä käsittelemään pehmeitä ja raikkaita köysiä.