America's Cupin kilpailuformaatiksi on vakiintunut Match Race eli vene venettä vastaan purjehdittavien lähtöjen turnausmuoto, mutta kisoja on käyty vuosien varrella erilaisilla veneillä.

Vanhemmat meistä muistavat varmasti 12-metriset, joilla kisattiin vuosikymmeniä sen jälkeen, kun kilpailu herätettiin henkiin toisen maailmansodan aiheuttaman tauon jälkeen. Sittemmin kalusto on kehittynyt huimasti ja muuttunut sekä kooltaan että muodoltaan todellisiksi raasereiksi. Nyt käsillä oleva kilpailu käydään foilaavilla AC75-luokan veneillä. Foilaaminen tarkoittaa sitä, että vain veneen evät koskettavat vettä rungon lentäessä metrien korkeudessa. 

Veneitä nähtiin tositoimissa ennen joulua Aucklandissa järjestetyissä World Series -kilpailuissa, jolloin myös kävi selväksi veneiden käsittämätön suorituskyky: nopeudet nousevat luovilla parhaimmillaan yli 30 solmuun ja myötätuuliosuuksilla yli 40 solmuun. Kiinnostuneille löytyy tästä kisasta runsaasti katsottavaa Youtubesta. Hurjan näköistä touhua.

America's Cupissa kynnelle kykenevät tiimit haastavat puolustavan mestarin tämän kotivesillä. Voittoa puolustaa Uuden-Seelannin Emirates Team New Zealand. 

Ennen kuin päästään varsinaiseen kisaan, pitää kolmen haastajatiimin selvittää keskinäinen paremmuutensa. Se selviää haastajakisa Prada Cupissa, jonka voittaja pääsee taistelemaan America's Cupin voitosta Emirates Team New Zealandia vastaan. 

Prada Cup purjehditaan 15.1.–22.2. välisenä aikana hieman monimutkaisella kaaviolla. Ensin kaikki veneet, myös puolustava mestari, purjehtivat toisiaan vastaan ja pisteytyksen perusteella saadaan haastajien ranking-järjestys. 

Toiselle ja kolmannelle sijalle rankatut purjehtivat sitten seitsemän kisaa toisiaan vastaan ja tämän sarjan voittaja kisaa sitten ranking ykköstä vastaan kolmentoista kisan sarjassa. Tämän keskinäinen voittaja etenee sitten haastajaksi uusiseelantilaisille. Monimutkaista? Ehkä hieman, mutta ainakin kisoja riittää seurattavaksi.

Varsinainen America’s Cup alkaa 6. maaliskuuta ja kestää 21.3. asti. Kisoja voi seurata suorana lähetyksenä Youtuben tai America's Cupin nettisivujen välityksellä. Uuden-Seelannin aikaerosta johtuen startit ovat Suomen aikaa keskellä yötä, mutta nauhoituksia on tarjolla myös normaalirytmistään kiinni pitäville.

www.americascup.com