Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on syksyn aikana testannut kelluntahaalareita. Se tiedotti tuloksista maanantaina 25.11. Kelluntahaalareiden turvallisuudessa ei havaittu puutteita, mutta kaikkien testattujen haalareiden merkinnöissä ja käyttöohjeissa todettiin korjattavaa.

Testatuista tuotteista myyntikieltoon joutui Bilteman kelluntahaalari. Kyseessä on 50 newtonin kelluntahaalari. Tarkemmat tiedot markkinoilta poistosta ja tuotetiedot löytyvät Tukesin verkkosivulta.

Myyntikielto johtui siitä, että Biltema ei ollut hankkinut tuotetta koskevaa rinnakkaista tyyppitarkastustodistusta ennen tuotteen markkinoille tuomista.

Tukes antoi myyntikiellon siihen asti, kunnes haalarille on hankittu henkilönsuojaimia koskevan lainsäädännön vaatima tyyppitarkastustodistus.

Tarkkuutta käyttöohjeisiin

Tukes kehottaa yrityksiä kiinnittämään tarkempaa huomiota kelluntahaalareiden sekä muiden henkilösuojainten merkintöihin ja käyttöohjeisiin, jotta ne antavat kuluttajille tarvittavat tiedot tuotteen turvallista käyttöä varten.

Esimerkiksi yhden haalarin mukana ei tullut käyttöohjeita ja tuotteen merkinnöistä sekä verkkosivuilla saatavilla olevista käyttöohjeista puuttui osa tiedoista. Toisesta haalarissa osa tuotteen merkinnöistä ja käyttöohjeista ei ollut suomeksi ja tyyppitarkastuksen tekijän eli ilmoitetun laitoksen nimi, tunnus ja yhteystiedot puuttuivat käyttöohjeesta. Haalareista löytyi myös väitteitä, jotka voivat johtaa kuluttajia harhaan.

Käyttöohjeisiin ja merkintöihin liittyneet puutteet eivät kuitenkaan Tukesin mukaan olleet niin vakavia, että olisivat johtaneet haalareiden myyntikieltoihin.

Lue lisää asiasta Tukesin tiedotteesta

Tämän artikkelin kuvassa oleva Bilteman kelluntahaalari joutui myyntikieltoon. Katso tuotetiedot Tukesin ilmoituksesta.