Vuodenajat voidaan määritellä monella eri tavoin. Perinteinen määritelmä perustuu kalenteriin ja aurinkoon. Kalenterin mukaan nyt eletään sydäntalvea, mutta vuorokauden keskilämpötilaan perustuvan määritelmän mukaan etelärannikolla on edelleen meneillään syksy.

Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila on alle nolla astetta. Eteläisessä Suomessa raja ylittyy normaalisti jo marraskuun lopussa.

Tänä vuonna saattaa jopa tapahtua sekin, että Saaristomeri ja Suomenlahti jäävät koko talveksi ilman jääpeitettä, mahdollisesti jopa rantavesiä myöden. Tämänhetkiset lyhyen, keskipitkän tai pitkän aikavälin sääennusteet eivät lupaa merkittävää muutosta kylmempään.

Terminen talvi on eteläisessä Suomessa jo yli kuukauden myöhässä. Ilmatieteen laitoksen mukaan 1981–2010 terminen talvi alkoi etelässä keskimäärin 21. marraskuuta. ”Talviraja” kulkee tänä vuonna suuri piirtein 100–200 km etelä- ja lounaisrannikolta sisämaahan päin.

ezgifcom gif maker

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskilämpötila oli Suomessa joulukuussa 3–6 astetta tavanomaista korkeampi.

Esimakua tulevaisuudesta?

Tilanne, jossa terminen talvi ei saavu eteläiseen Suomeen lainkaan, on juuri se skenaario, josta meteorologit ovat varoitelleet jo vuosia.

Oheisessa viisi vuotta vanhassa videossa kerrotaan, miten talvien ennustettiin muuttuvan ilmastonmuutoksen myötä tulevina vuosina. Mikäli video ei näy, sen voi katsoa myös tästä linkistä

Näyttää siltä, että oikeaan osui. Meteorologin analyysi viiden vuoden takaa on kuin se kertoisi tästä talvesta.