Viime vuonna järjestetyllä Töölönlahden maailmanympärysmatka -tempauksella kerättiin rahaa Itämeren suojeluun. Kaupunkilaiset osallistuivat keräykseen kiertämällä Töölönlahden ympäri, kunnes maailmanympärysmatkan edellyttämät 40 000 kilometriä tulivat täyteen. Sen kunniaksi Helsingin kaupunki lahjoitti 50 000 euroa Itämeren suojeluun.

Lahjoitus ohjattiin Itämerihaasteen nopeisiin kokeiluihin, joilla etsitään innovatiivisia ja uusia tapoja Helsingin edustan merialueen ja saariston suojelemiseksi muoviroskalta.

Muoviroska on Itämerellä vakava ongelma, sillä noin 70 prosenttia kaikesta meriroskasta on muovia. Muovi on erityisen haitallista, sillä se hajoaa hitaasti, aiheuttaa vaaraa eläimille ja sen mukana voi kulkeutua haitallisia aineita sekä mahdollisesti vieraslajeja.

– Kannustamalla yrityksiä käytännön kokeiluihin Itämerihaaste voi parhaimmillaan olla mukana synnyttämässä uusia Itämeren vaalimiseen tähtääviä tuotteita. Elinkeinoelämän merkitys Itämeren suojelussa on suuri, kertoo ympäristöseurannan ja -valvonnan päällikkö Päivi Kippo-Edlund Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Green House Effect Oy testaa viherseinien kykyä vähentää autonrenkaista irtoavan mikromuovin kulkeutumista Itämereen hulevesien mukana. Clewat Oy kokeilee uudenlaisella vesistönpuhdistusaluksella roskien ja mikromuovin poistamista merialueilta.

Bloft Design kerää rantatalkoiden avulla muoviroskaa ja kokeilee tulostaa 3D-suurtulostimella muoviroskasta SUP-lautoja. Biosatama Oy selvittää risteilyliikenteen biojätteen mukana kulkeutuvan muoviroskan määrää ja tuottaa jätteestä hiilineutraalia energiaa.

www.itamerihaaste.net