Venelämmittimien asennukseen ja myyntiin keskittyvän Oy Esco Ab:n toimitusjohtaja Mika Vanhala varoittaa kiinalaisista venelämmittimistä. 

– Kun tilaat jotain kiinasta, niin yksi viidestä voi ehkä toimia. Siellä on yrityksiä, jotka perustuvat siihen, että tavara saadaan vain myytyä ja se tavara tekee vähän jotain. Tili on tehty siinä vaiheessa, kun raha on saatu asiakkaalta. Nämä ovat usein näitä kaikkein vaarallisimpia laitteita, Vanhala kertoo. 

Paljon kompromisseja

Vanhalan mukaan laitteissa on tehty paljon kompromisseja.

– Esimerkiksi kaapeloinnissa, jonka pitää kestää lämpöä, niin siinä on käytetty ihan tavallisia pvc-pohjaisia johtimia. Myös kuoren elektroniikkakotelon täytyy kestää tiettyjä lämpötiloja. Kuoretkin on tehty sellaisista muoveista, jotka eivät lämpöä kestä. 

Myös laitteiden ohjelmistoissa on vikoja. Lämmittimessä on tärkeää, että lämmittimen ohjelmisto sammuttaa sen hallitusti jo ennen kuin akusta loppuu virta.

– Esimerkiksi lämmitin saattaa käydä, vaikka akusta alkaa virta hiipua. Lämmitin saattaa käydä, ja silloin paloarvot alkavat mennä päin pyllyä. Pumput saattavat syöttää polttoainetta miten sattuu. Jos se syöttää polttoainetta liikaa, niin se nokeaa putkea. Kun putki on riittävän nokinen, niin se syttyy, ja tämän jälkeen putki on punahehkuisena koko matkaltaan. Se voi silloin sytyttää koko veneen palamaan.

”Tarkoitus ei ole mustamaalata”

Vanhala kiistää, että merkkilämmittimien edustajana hänen tarkoituksena olisi perusteettomasti mustamaalata kiinalaisvalmistajia ja Kiinan verkkokaupoista tulevaa kilpailua. 

Varsinaista tutkimusnäyttöä tai testinäyttöä kiinalaislämmittimien puutteista Vanhalalla ei kuitenkaan ole vielä esittävänä.

–  Näistä on testauksia tekeillä, mutta dokumentoitu testaus on kesken. Halusin tulla tämä asian kanssa julki jo ennen testituloksia, koska tämä asia alkoi eskaloitua nyt nopeammin. Eli suoratuonti alkoi yleistyä kiihtyvällä tahdilla.

Vanhala on ilmoittanut ilmiöstä myös Tullille ja veroviranomaisille, mutta nämä eivät ole Vanhalan mukaan vinkkeihin tarttuneet. Myöskään kuluttajatuotteiden teknistä käyttöturvallisuutta valvova Tukes ei ole venelämmittimistä kiinnostunut. Tukesin mukaan venelämmittimet eivät kuulu sen valvonta-alueisiin.