Huomenna 6. joulukuuta Kuivasaaresta kajahtaa, kun Suomen suurimmalla vielä ampumakunnossa olevalla museotykillä eli "Kuivasaaren Järeällä" tai "Wanhalla Rouvalla" ammutaan molemmilla putkilla täyspanoslaukaukset Suomen itsenäisyyden kunniaksi klo 16.00 ja 16.01. Kuivasaari sijaitsee noin kahdeksan kilometriä Suomenlinnasta etelään, Harmajan vieressä.

Ammuntaa voi seurata Helsingin rannoilta tai veneestä. Veneellä liikkuvien tulee kuitenkin tarkistaa ja huomioida varoalueet osoitteesta www.mil.fi.

Kunnialaukaukset ovat 150 kilon ruutipanoksen vauhdittamia vesipusseja. Pamauksien ja suuliekkien odotetaan olevan vaikuttavia. Obuhov-merikanuunat ovat 12 tuumaisia eli putken sisähalkaisija on 305 mm. Putken pituus on yli 15 metriä, paino 50 tonnia ja ammuksen kantomatka yli 40 kilometriä.

Nyt suoritettavat kunnialaukaukset jäänevät "Wanhan Rouvan" viimeisiksi, sillä niiden jälkeen tykkiä ei pidetä enää toimintakunnossa vaan se museoidaan. Kuivasaaressa on yhä Suomenlinnan Rannikkotykistökillan museoimia ja ylläpitämiä tykkejä yhteensä 22.

www.rt-kilta.net