Lasten purjehduskoulu on Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n jäsenseurojen uusi konsepti, jonka tavoitteena on järjestää turvallista ja laadukasta purjehduksen alkeisopetusta ympäri Suomen. Mukana olevat 34 seuraa tarjoavat purjehdusopetusta 24 eri paikkakunnalla joko alkeiskursseina tai viikkoharjoituksina.

– Alussa lapset harjoittelevat veneessä liikkumista, veneen ohjaamista ja erilaisten käännösten tekemistä, joten aiempaa purjehduskokemusta ei tarvita. Osallistujat oppivat myös muita vesillä liikkumisen taitoja, kuten erilaisten solmujen tekoa ja vesiturvallisuutta, SPV:n lasten ja nuorten veneilytoiminnan koordinaattori Laura Santala kertoo.

Lasten purjehduskoulun kummeina toimivat olympiahopeamitalisti Tuuli Petäjä-Sirén ja kolminkertainen olympiaedustaja Tapio Nirkko.

– Purjehduksessa parasta on ulkonaolo, kisailun mukanaan tuoma jännitys ja itsensä haastaminen – sekä toki myös välillä voittaminen. Äitinä haluaisin siirtää lapsilleni sitä iloa ja taitoa, joita vesillä liikkuminen minulle antaa, Petäjä-Sirén pohtii.

– Purjehdusharrastus kannattaa aloittaa sen takia, että kaikki tapahtuu ulkona. Merellä on paljon happea hengittää. Siellä on jotenkin rentoa ja aika menee nopeasti. Purjehduksessa riittää opittavaa ja lajin kautta saa paljon uusia kavereita. Parhaat kaverini ovat sellaisia, joiden kanssa olen purjehtinut optareilla, Nirkko kertoo.

Lasten purjehduskoulun suojelija on maailmanympäripurjehtija Tapio Lehtinen.

Koronaepidemia saattaa vaikuttaa joidenkin purjehduskoulujen toteutumiseen, joten seurojen tarjontaan kannattaa tutustua lastenpurjehduskoulu.fi -sivuston kautta. 

www.lastenpurjehduskoulu.fi 

www.spv.fi