Limisaumaisia puuveneitä on rakennettu Itämeren piirissä jo tuhansia vuosia. Esitystä pohjoismaisen limisaumaveneperinteen lisäämiseksi Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon koordinoi Norja, ja sitä tukevat kaikki pohjoismaat. Suomesta tukensa hakemukselle antoi 19 alalla toimivaa tahoa ja veneenveistäjää. Esitys limisaumaveneiden perinteestä on ensimmäinen, jonka pohjoismaat ovat tehneet yhdessä.

– Työ hakemuksen parissa on tuonut yhteen toimijoita kehittämään alaa yhdessä sekä Suomessa että pohjoismaisella tasolla, kertoo limisauma-aloitteen koordinaattori Bosse Mellberg.

Limisaumaveneperinne valittiin jo vuonna 2017 Museoviraston ylläpitämään Suomen Elävän perinnän kansalliseen luetteloon 50 muun perinteen joukossa. Kansallisesta luettelosta on mahdollista hakea edelleen Unescon luetteloihin. Päätökset valinnoista tekee sopimuksen alainen hallitustenvälinen komitea joulukuussa 2021.

– Luetteloihin pääseminen ei ole maali, vaan tästä työ vasta alkaa. Kohteita pyritään kehittämään jatkossakin yhdessä yhteisöjen kanssa. Museovirasto ja ehdotusten taustalla olevat yhteisöt sitoutuvat suojelemaan ja säilyttämään luetteloon valittua kulttuuriperintöä”, kertoo erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta.

www.museovirasto.fi

wiki.fi.aineetonkulttuuriperinto.fi