Raahen satamalla on kokemusta historiallisten purjealusten vierailuista.

– Kesällä 2016 Raahen satamassa vieraili venäläinen nelimastoparkki Kruzenshtern. Vierailu onnistui erinomaisesti ja viikonlopun aikana alukseen tutustui yli 10 400 kävijää, toteaa Raahen Satama Oy:n toimitusjohtaja Kaarlo Heikkinen.

Sedov rakennettiin Kielissä, Pohjois-Saksassa vuonna 1921. Sedov, alkuperäiseltä nimeltään Magdalene Vinnen II, kiersi maailman meriä rahtinaan hiiltä Walesista, puutavaraa Suomesta ja vehnää Australiasta.

Toisen maailmansodan jälkeen Saksa luovutti aluksen sotakorvauksena Neuvostoliitolle. Vuodesta 1945 alus on tunnettu nimellä Sedov. Nykyisin alus toimii koululaivana ja sen kotisatama on Kaliningrad.

Sedovin pituus on 118 ja leveys 14,6 metriä ja se on myös kirjattu Guinnesin ennätysten kirjaan maailman suurimpana perinteisenä purjealuksena. Mastojen korkeus merenpinnasta on yli 50 metriä. Aluksen purjeiden pinta-ala on lähes 4200 neliömetriä.

Sedov vierailee Raahessa osana Raahen kaupungin 370-merkkivuotta. Sedov on ankkuroituneena Raahen Satamaan (Lapaluodontie 342, 92180 Lapaluoto) Raahen Meripäivät -viikonloppuna ja avoinna yleisölle seuraavasti:

la 13.7. klo 10-18
su 14.7. klo 10-15.

Satama-alueen portit menevät kiinni puoli tuntia ennen vierailuajan päättymistä. Sedovilla on oma pieni myyntipiste, jota varten pyydetään varaamaan käteistä rahaa mukaan. Rajoitetun paikoitustilan vuoksi yleisöä kehotetaan käyttämään ensisijaisesti maksuttomia yleisökuljetuksia Raahen keskustasta.

Pooki flakkaa -meripäivien muu ohjelma löytyy verkkosivulta raahenmeripaivat.fi.