Merivartioston meripelastustehtävien kokonaismäärä juhannusviikonloppuna oli Rajavartiolaitoksen mukaan 83, joista suurin osa on kohdistunut moottoriveneisiin. Vesiliikennekuolemia sattui koko maassa kaksi. Toisessa tapauksessa iäkäs mies löydettiin kuolleena veneensä vierestä Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvellä. Toinen kuolemantapaus sattui Loviisassa, jossa merivartioston partioveneen uppoaminen johti merivartijan hukkumiseen.

Juhannuksen meripelastustehtävien syitä ovat jälleen olleet Länsi-Suomen ja Suomenlahden merivartiostojen toiminta-alueilla pääasiassa konevikaisten ja ajelehtivien veneiden hinaukset. Merivartioston yksiköt osallistuivat myös muihin tehtäviin, kuten ensihoidon ja poliisin johtamiin tehtäviin saaristoalueilla 40 kertaa. 

Merivartiosto yksiköt suorittivat juhannuksena vesiliikennevalvontaa koko toiminta-alueella partioinnin ohessa. Sakkoja ja huomautuksia kirjoitettiin pääosin ylinopeuksista ja varustepuutteista yli 50 kappaletta. Vesiliikennejuopumukseen epäillään merialueilla syyllistyneet 17 veneen kipparia. Pelastusliivien käytön merivartiosto kertoo olleen havaintojensa perusteella ilahduttavan hyvällä tasolla.

Pohjanmaan poliisi kertoo tavoittaneensa juhannuksen aikana kaksi veneilijää, joita puhalluskokeen perusteella epäillään vesiliikennejuopumuksesta. Lounais-Suomen poliisi puolestaan kertoo suorittaneensa juhannuksen aikana monia saaristoon suuntautuneita tehtäviä, osan venepoliisin ja Rajavartiolaitoksen yhteistyönä. 

Sisävesillä Itä-Suomen poliisilaitoksen Joensuun poliisiaseman liikennepoliisi ja kenttäryhmä valvoivat juhannusviikonlopun vesiliikennettä Pielisjoella, Pyhäselällä, Ilomantsin Koitajokeen liittyvillä vesistöillä sekä Liperin Viinijärvellä. Veneitä ja veneilijöitä tarkastettiin viikonlopun aikana 79 kappaletta. Tarkastuksien yhteydessä havaittiin muun muassa käsisammutin- ja pelastusliivipuutteita sekä kalastusrikkomuksia, muttei yhtään ruorijuopumusta. Sen sijaan Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella Poliisin haaviin jäi kuusi päihtynyttä vesilläliikkujaa.

Meripelastusseuralla piti kiirettä

Vapaaehtoiset meripelastajat riensivät apuun vesillä juhannusviikonlopun aikana 176 kertaa. Juhannus oli kiireisin Meripelastusseuran historiassa, mitä selittänevät hyvät keliolosuhteet ja niiden luoma houkutus lähteä vesille suurin joukoin.

Meripelastusseuran juhannuspäivystys, Operaatio Meritähti, toteutettiin torstaista sunnuntaihin. Vapaaehtoiset meripelastajat hoitivat vesillämme 176 pelastus- ja avustustehtävää, mikä oli 50 tehtävää enemmän kuin viime vuonna. Valtaosa tehtävistä oli eriasteisia avustustehtäviä. Kaikkiaan vapaaehtoisilta sai apua 415 ihmistä ja 136 alusta.

Kiireisin meripelastajien juhannus oli Suomenlahdella, missä kertyi kaikista tehtävistä reilu kolmannes. Eniten tehtäviä hoitivat Espoon, Helsingin, Turun ja Kotkan meripelastusasemat, ja eniten havereita sattui lauantaina.

Puolet kaikista tehtävistä aiheutti veneen tekninen vika tai huollon laiminlyönti. Lähes 40 prosentissa syynä oli merimiestaidollinen virhe, virhearviointi tai suoranainen huolimattomuus. 

www.raja.fi 

www.poliisi.fi 

www.meripelastus.fi