Itämeren merkittävin meritaistelu käytiin nykyisen Kotkan edustalla vuonna 1790. Tänä kesänä sodan historiaan pääsee tutustumaan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Näyttely avautuu 9. kesäkuuta.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely kertoo taistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan ennennäkemättömällä tavalla. Vaikuttavan tarinan kertomista näyttelyn keinoin on valmisteltu jo vuosia, ja nyt toteutuksessa voitiin hyödyntää myös 3D-mallinnoksia ja uusinta peliteknologiaa.

Näyttelyn taustalla on merkittävä määrä tutkimustyötä, jonka avulla on pystytty mallintamaan muun muassa vuoden 1790 taistelun tapahtumapaikat ja tärkeimmät siihen osallistuneet alustyypit. Virtuaalitoteutuksen 16 laivamallia tullaan julkaisemaan avoimena datana vapaaseen käyttöön.

– Kohtalona Ruotsinsalmi on vaikuttava historiallinen näyttely, johon olemme Suomen kansallismuseossa panostaneet jo useiden vuosien ajan, kertoo Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

– Kahden suurvallan valtataistelu jätti jälkensä Suomen maisemaan ja ihmisiin tuolloin Kymijoen kohdalla kulkeneen rajan tuntumassa.

Ruotsinsalmi on edelleen voimakkaasti läsnä Kotkassa. Torin alle on jäänyt linnoituksen harjoituskenttä, kerrostalojen alla tiedetään sijainneen asumuksia ja lenkkipolun varrella kohoavat vanhat muurit. Merellä suursataman alusliikenne ja huviveneet lipuvat hylkyjen ja taisteluissa hukkuneiden yläpuolella.

– Ruotsinsalmen taistelut elävät kaupunkikuvassamme edelleen vahvasti niin historiallisina kohteina kuin paikanniminä sekä tarinoina. Historia ja nykyaika kohtaavat upeissa puitteissa Merikeskus Vellamon uudessa näyttelyssä, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ylistää.

Ruotsi ja Venäjä kävivät vuosisatoja kamppailua Itämeren herruudesta. Rajaseutu, nykyinen Suomi, joutui useaan otteeseen suurvaltojen sotaisten yhteenottojen näyttämöksi

– Ainutlaatuinen kokoelmaesineistö, Suomen merimuseon ja kumppaneidemme kansainvälisiin kontakteihin perustuva tutkimusyhteistyö sekä uusin esitysteknologia yhdistyvät näyttelyssä hienosti ja tarjoavat todellisen aikamatkan 1700-luvulle, Elina Anttila kuvailee.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo, ja se on Suomen kansallismuseon ja Kotkan kaupungin tuotantoa. Näyttelyä ovat lisäksi tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Google, Suomen Kulttuurirahasto sekä Kymenlaakson liitto.

www.kohtalonaruotsinsalmi.fi

www.merikeskusvellamo.fi