Vene on ehkä hieman vähättelevä termi, koska alus muistuttaa enemmän pientä laivaa kuin venettä. Uudet alukset ovat pituudeltaan noin 20 metrin mittaisia. Rajavartiolaitoksen mukaan ne soveltuvat merivartiostojen kaikkiin merellisiin tehtäviin koko rannnikon pituudelta ja kaikkina vuodenaikoina.

Hankinnan myötä Rajavartiolaitos luopuu vanhoista 70-, 80- ja 90-luvuilta peräisin olevista veneistä. Rajavartiolaitos tiedotti hankinnasta tiistaina 15.10.

Rajavartioston kielellä aluksen nimi on RV90-luokan rannikkovartiovene.

Veneen prototyyppi on ollut käytössä Suomenlahden merivartioston Porvoon merivartioasemalla. Prototyyppi on kerännyt kehuja etenkin sen tilavan ohjaamotilan ansiosta, joka mahdollistaa paremmat koulutusmahdollisuudet vanhempiin veneisiin verrattuna.

Teräspotkurein varustettu alus on suunniteltu erityisesti kelirikkoja varten. Aluksen rungon jäävahvistettu alumiini on suunniteltu kestämään noin 10–20 sentin jäissä kulkemisen.

Aluksessa on panostettu nopeuden sijaan enemmän toiminta-aikaan eli siihen, että alus ja miehistö pärjäävät mahdollisimman pitkään yhtäjaksoisesti merellä. Tämä tarkoittaa muun muassa ympärivuorokautisen operoinnin vaatimia majoitus- ja muita miehistötiloja.

Veneen huippunopeudeksi ilmoitetaan noin 20 solmua.

Hankinnan arvo on noin 22 miljoonaa euroa, ja veneet valmistuvat vuosien 2020 – 2023 aikana.