Harjoitus vaikuttaa ja näkyy pääosin Porkkala–Hanko-merialueella. Harjoitukseen liittyviä joukkoja ja merivoimien aluksia liikkuu myös muualla Suomenlahdella, Saaristomerellä, Pohjoisella Itämerellä ja Uudenmaan rannikkoalueilla.

Harjoituksesta on haittaa veneilijöille, jonka takia veneilijöiden kannattaa tarkistaa ajankohtaiset meriammunta- ja melutiedotteet puolustusvoimien ampumatiedotesivulta ennen merelle lähtöä. Harjoitus kestää noin kaksi viikkoa päättyen 7. kesäkuuta.

Harjoituksessa merivoimat ampuu muun muassa 130 millimetrin järeillä rannikkotykeillä merelle Porkkalan Mäkiluodosta ja Rönnskäristä sekä Hangon Russaröstä. Saaristomerellä sijaitsevassa Örössä merivoimat ampuu laivatykistöasein.

Meriammunnoissa tykeillä ammutaan yleensä oransseja maalilauttoja, joita hinataan noin 10 kilometrin päässä ampuvasta yksiköstä. Vaara-alueella veneily ei ole kiellettyä, vaan ammunnat keskeytetään, jos vene tai alus tulee ampumasektoriin. 

Lisäksi Hangon Hästö-Busöstä ammutaan merelle jalkaväen asein.

Tykistöammunnoissa vaaralliset sektorit ulottuvat noin 20 km päähän ampuvista saarista. Sektorin vasen ja oikea raja sekä ampuma-ajankohdat on ilmoitettu vaaratiedotteissa verkossa. Turvallisin reitti on yleensä kiertää ampuva saari sen pohjoispuolelta.

Meriammuntojen sesonkiaika jatkuu vielä pääsotaharjoituksen jälkeenkin: Hangon Russarö ampuu tykeillä 10.-15.6. päivittäin kello 06–24. Upinniemestä ammutaan merelle 10.-14.6.2019 jalkaväen asein. Hangon Hästö-Busöstä ammutaan merelle ja räjäytetään 10.-19.6.2019.

Myös näistä löytyy tarkemmat tiedot puolustusvoimien ampumatiedotesivulta.

Merivoimien pääsotaharjoitukseen osallistuu yli 2 000 sotilasta. Rannikkotykistöammuntojen ohella sotilaat harjoittelevat merivalvontaa, merimiinoittamista, meriyhteyksien suojaamista sekä laivaston ja rannikkojoukkojen yhteisoperaatioita.

Lue lisää harjoituksesta täältä.