Vakuutusyhtiöt julkaisevat mielellään ohjeita ja opuksia siitä, miten perämoottori- ja venevarkauksia voi estää.

Vakuutusyhtiöiden mukaan paras tapa ylitse muiden on vartioinnin järjestäminen venelaituriin. Monella venekerholla on tapana, että jokainen jäsen vartioi yhden tai kaksi yötä kaudessa. Joillain laitureilla saattaa olla hankittuna vartiointi vartiointiliikkeen kautta.

Myös tehokas laiturivalaistus ja valvontakamerat ovat hyvä varaskarkote. Laiturille asennettava ovi ja lukko voivat myös estää varkaiden pääsyä, mutta ilman valvontaa nämä lukot saa auki helposti.

Vene on lisäksi lukittava laituriin hyvällä lukitusvaijerilla ja vakuutusyhtiöiden hyväksymällä lukolla. Perämoottori kannattaa lukita kunnollisella perämoottorilukolla. Näissä on paljon laatueroja. Asiantunteva veneilytarvikeliike osaa neuvoa riittävän jykevän lukon hankinnassa.

Lisäksi on hyvä idea kätkeä perämoottoriin tai veneeseen gps-seurantalaite, jotta varastettu tavara mahdolliseti löytyy. Rekisteröimättömistä veneistä kannattaa kirjoitaa moottorin ja rungon valmistenumerot ylös. Rekisteröidyssä veneessä ei tarvitse, koska ne löytyvät veneen rekisteröintitiedoista.