Nyt se tulee!

Säätiedotukset povaavat noin 90 prosentin todennäköisyydellä alkavalle viikolle ja etenkin sen loppupuolelle yli 30 asteen helteitä. Tämä tarkoittaa vain yhtä asiaa: hellettä pitää paeta veneelle ja vesille. Mikäli sinilevätilanne pysyy omalla veneilyalueella aisoissa, luvassa on monen veneilijän pitkään odottamat unelmakelit.

Viime vuonna media risti hellekauden ”käristyskupoliksi”. Nyt Forecan blogissa meteorologi on ristinyt luvassa olevan helteen ”paahtohelteeksi”.

Forecan ennusteiden mukaan tulevan hellejakson aikana Suomessa voidaan mitata jopa 35 asteen ennätyslämpötiloja.

– Ennustemallit ovat pitäneet yhtenevää linjaa ensi viikon superhelteistä: korkeapaine on totta vie jämähtämässä Pohjois-Euroopan ylle ja tuo mukanaan tämän kesän kovimmat helteet. Tässä asetelmassa on potentiaalia jopa viime kesän ”käristyskupolia” kuumemmille olosuhteille, meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa blogissaan Forecan nettisivuilla.

Tänä kesänä saatetaan saavuttaa jopa vuoden 2010 ennätyslämpötilat.

– Pienestä jää kiinni, saadaanko Suomeen jopa heinäkuun 2010 kaltainen ilmamassa, jonka aikana tehtiin Suomen uusi lämpöennätys 37,2 astetta Liperissä.

Mäntykannakseen mukaan lämpötila kohoaa hellerajan yläpuolelle lähipäivinä monin paikoin, mutta vielä helle on melko maltillista: puhutaan enemmänkin 25-28 asteen lämpötiloista.

Alkuviikolla maan lounais- ja eteläosaa vilvoittaa väliaikaisesti Baltian puolelta työntyvä sadealue, jossa saattaa vähän ukkostaakin. Keskiviikkona lämpötila kohoaa jo lähelle 30 asteen rajaa. Tämän hetken ennusteen valossa viimeistään torstaina menisi 30 asteen raja rikki.

– Sitten se onkin menoa: paahtohelle näyttää saapuvan jäädäkseen, Mäntykannas summaa.