”Roska-Roope” vierailee Savonlinnassa 11. – 12. heinäkuuta, Puumalan satamassa 13. heinäkuuta, Heinolan Roope-satamassa 15. heinäkuuta ja Lahdessa 16. heinäkuuta.

Alus ei ole vain näytillä, vaan se tekee vierailujen aikana töitä venesatamissa ja niiden lähettyvillä roskia keräten.

Pintaroskaongelma vaivaa etenkin ranta-alueita ja satamia, jotka sijaitsevat taajaman keskustoissa ja joilla on rantatori. Veneilijät roskaavat vesiä enää harvoin.

Yleinen roskan lähde on myös hulevesi. Sadevesikaivojen kautta pienet kadulle ja jalkakäytävälle heitetyt roskat kuten tupakantumpit voivat kulkeutua veteen.

– Juhlimme 50-vuotistaivaltamme töitä tekemällä. Siitä ajatus sitten lähti, että kun Siisti Biitsi -talkoo-ohjelman kautta jo siivoamme rantoja, ja huoltoaluksemme hakevat roskat saarista, niin väliin jää vesi, josta emme roskia ole keränneet. Syntyi idea aluksesta, joka kerää roskia suoraan pintavedestä, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Kaski.

Roska-Roopea ovat olleet tukemassa Viking Line, Weisell-säätiö, Lähitapiola sekä Turun ja Helsingin kaupungit yhteisen Itämerihaasteensa hengessä. Lisäksi Astrum Vene Oy tarjoaa auton Roska-Roopen kuljettamiseen trailerilla.

Kiertueen aikana jäsenet, yhteistyökumppanit ja toimittajat sekä muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita päivisin tutustumaan Roska-Roopeen. Pidä Saaristo Siistinä ry:n väki pyytää kuitenkin huomioimaan, että veneen liikkuminen on keliriippuivaista.

Lue lisää aiheesta täältä.