Sarins Båtarin historia yltää yli 50 vuoden päähän, sillä Edy Sarin perusti yrityksen kotiseudulleen Öjaan vuonna 1967. Nykyisin yritystä johtaa Edyn ja Lillemorin vanhin poika Thomas yhdessä sisarustensa Susannen, Johanneksen ja Davidin kanssa.

Sarins Båtar tunnettiin pitkään Minor-veneistä. Tuhannes Minor valmistui jo vuonna 1998, ja sen jälkeen vauhti on vain kiihtynyt, vaikka veneiden koko on jatkuvasti kasvanut. Vuonna 2014 Minor-tuotemerkki vaihdettiin vientimarkkinoille sopivampaan Sargoon.

Vuonna 2001 Sarins Båtar muutti uusiin, Kokkolan Lahdenperään meren rantaan valmistuneisiin tiloihin. Pienempien mallien kokoonpano ja puuverstas jäi kuitenkin yhä Öjaan. Vuonna 2017 Kokkolan tiloja laajennettiin uudella erillisrakennuksella, johon kuuluu sisään ajettava venevaja ja viimeistelyhalli.

Tänä vuonna käyttöön saatiin Kokkolan tuotantolaitoksen laajennus, joka tuo tuotantoon 1 600 neliömetriä lisää tilaa ja viisi uutta kokoonpanopaikkaa. Niihin siirtyy kokonaisuudessaan Sargo 25 ja Sargo 28 -mallien kokoonpano Öjasta sekä 31- ja 33-mallien tuotantoa.

Uuden kokoonpanohallin erikoisuus on syvennys, johon kokoonpanopaikat sijoitetaan. Näin veneet saadaan lattiatasoon nähden matalammalle, eikä varusteluun ja kokoonpanoon tarvita korkeita laiturirakennelmia. Öjan tuotantotilat valjastetaan jatkossa kokonaisuudessaan puuverstaan käyttöön ja puuosien valmistukseen. Runkojen, kansien ja muiden lujitemuoviosien laminoinnin Sarins Båtar teettää entiseen tapaan sopimusvalmistajilla.

Tuotannon järjestelyt ja tehtaan laajennus mahdollistavat osaltaan Sargo-malliston laajentamisen ja tuotannon kasvattamisen. Sarins Båtarin liikevaihto on kehittynyt viime vuosina suotuisasti, vuosittaisen kasvun ollessa keskimäärin 15 prosentin luokkaa. Tilikaudella 2019 Sarins Båtarin liikevaihto oli 14,3 miljoonaa euroa ja tulos 1,4 miljoonaa euroa.

www.sargoboats.fi