Silakkamarkkinat käynnistyy tuttuun tapaan lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina ja jatkuvat aina seuraavan viikon lauantaihin. Silakkamarkkinoita on vietetty Helsingissä jo vuodesta 1743. Vuosien mittaan Silakkamarkkinat on kasvanut syksyn juhlaksi, jossa yhdistyvät Helsingin merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri.

– Stadin Silakkamarkkinoilla on pitkä historia kalastuselinkeinon, terveen Itämeren sekä silakan ja muun särkikalan puolestapuhujana. Särkikalan kalastaminen auttaa vähentämään Itämeren rehevöitymistä, joten silakan syöminen on jo itsessään ekoteko, sanoo Silakkamarkkinoiden vastaava tuottaja Susa Nokelainen.

Koronavirustilanteen vuoksi Silakkamarkkinoilla ei järjestetä avajais- tai oheisohjelmaa, vaan yleisön toivotaan hyödyntävän markkinoiden laajoja aukioloaikoja kokonaisuudessaan. Kaikista perinteistä ei silti ole luovuttu, sillä sunnuntaina 4. lokakuuta Silakkaraati julkistaa tuttuun tapaan vuoden parhaat silakkatuotteet ja pormestari pitää avajaispuheen. Molemmat tapahtuvat verkossa sosiaalisen median välityksellä.

Kauppatorin läheisyyteen Havis Amandan aukiolle ensimmäistä kertaa pystytettävälle Saaristolaistorille kokoontuu valikoima kauden ruoka- ja käsityöläistuotteiden myyjiä. Valtaosa Torikorttelin ravintoloista puolestaan kutsuu herkuttelemaan teemaan sopivilla annoksilla kuten paistetuilla silakoilla, savusilakkabageleilla ja Iin nahkiaisilla. Kauppatorille kiinnittyvät markkinaviikoksi perinnepurjelaivat Albanus, Vivan, Olga, Joanna Saturna ja Valborg.

Stadin Silakkamarkkinat Kauppatorilla ja Saaristolaistori Kukkatorilla 4.–10.10., avoinna su-pe klo 9–19 ja la klo 7–15.

www.silakkamarkkinat.fi