Suomen rannikolta sinilevähavaintoja on ilmoitettu Järvi-meriwikiin paikoitellen Suomenlahdelta, Saaristomereltä ja Selkämereltä. Kansalaishavaintoja sinilevästä on ilmoitettu myös Vaasan seudulta.

– Sinilevää on runsaasti veteen sekoittuneena laajalla alueella Suomenlahdella, Itämeren pääaltaan pohjoisosassa ja Saaristomeren sekä Ahvenanmaan eteläpuolisilla avomerialueilla. Satelliittikuvien perusteella myös Selkämeren ulapalla on sinilevän määrä lisääntynyt, sanoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Myös Alg@line-mittaustulosten perusteella sinilevien määrä on noussut viime viikosta Helsingin ja Travemünden sekä Helsingin ja Tukholman välisillä M/S Finnmaidin ja M/S Silja Serenaden laivareiteillä.

Meriveden pintalämpötila Ilmatieteen laitoksen mukaan on Perämeren ulapalla pääosin noin 11-16 °C, Selkämerellä 13-14 °C, Saaristomerellä 15-18 °C ja Suomenlahdella 14-17 °C.

Espoossa runsaasti sinilevää

Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina 20. heinäkuuta, että pääkaupunkiseudulla sinilevää on nyt eniten Espoon uimarannoilla.

Paljon levää on etenkin Ison Vasikkasaaren, Hanikan ja Haukilahden uimarannoilla.

Tilanne voi kuitenkin muuttua yhdenkin päivän aikana, joten levätilannetta kannattaa seurata myös itse.

Arvioi uimaveden tila

Leväkasaumien eli kukinnan esiintymistä on vaikea ennustaa ja hallita. Sinilevän määrä voi vaihdella nopeasti.

Siksi uimarin kannattaa arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimista. Uimisen lisäksi myös voimakkaasti vesipisaroita muodostavassa vesiurheilussa voi altistua sinileville.

Veden tila kannattaa arvioida myös mökkirannassa, jos vettä käytetään peseytymiseen tai saunan löylyvetenä. Veden käyttöä on aina syytä rajoittaa, jos vedessä on silmin havaittavaa sinilevää.

Osa sinilevistä tuottaa myrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Sinileväiseen veteen tuleekin aina suhtautua oletuksella, että siitä voi aiheutua terveydellistä haittaa.

Älä tiskaa sinilevävedellä

Monessa veneessä on makeavesitankkiin menevän hanan ohella myös suoraan merivettä käyttävä hana. Tämä hana kannattaa pitää suljettuna sinileväkukinnon aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että jos vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää, seuraavat ohjeet on pidettävä mielessä:

• Vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä.
• Vettä ei saa käyttää löylyvetenä.
• Vettä ei suositella pesuvedeksi.
• Vettä ei suositella tiskivedeksi.
• Vettä ei suositella syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.

Jos vedessä on runsaasti levää, vältä uimista. Älä päästä lapsia ja lemmikkieläimiä rantaveteen leikkimään tai uimaan.