Meripelastuksen hätätilanteita oli useampi: Keskiviikkona Porkkalan merivartioaseman partio pelasti veden varaan joutuneen melojan, jonka omaiset olivat huolestuneet, kun tämä ei ollut saapunut perille ilmoittamanaan aikana. Kaatunut kajakki ja veden varassa ollut henkilö löytyivät puhelinpaikannuksen avulla. Sunnuntaina Espoon edustalla kaksi henkilöä joutui veden varaan veneen kaaduttua. Sivullisen veneilijän avustamat, hieman kylmettyneet henkilöt kuljetettiin suojasatamaan. Samaten sunnuntaina Kotkan edustalla kaatui kovassa nopeudessa kilpamoottorivene. Tehtävään hälytettiin Rajavartiolaitoksen, pelastustoimen sekä ensihoidon yksiköitä. Veden varaan joutuneella henkilöllä oli yllään pelastusliivit ja kypärä, eikä hän loukkaantunut tilanteessa. Neljännessä hätätilanteessa purjevene hakkautui rannan kivikkoon läntisellä Suomenlahdella. Merivartiosto hinasi veneen turvaan.

Hangon Regatta vilkastutti vesiliikennettä Hangon seudulla, ja tapahtuma näkyi jonkun verran myös meripelastustapahtumien määrässä. Merivartiosto ei tavannut Hangon Regatan aikana ainuttakaan vesiliikennejuopumuksesta epäiltyä. Sunnuntai-iltana Porkkalassa tavattiin kuitenkin juopunut veneilijä.

Lisäksi lauantaina Porkkalan merivartioaseman partio tutki mahdollista öljypäästöä. Veden pinnalla havaitun öljykalvon aiheutti veneestä pumpattu likainen pilssivesi. Suuremmille öljyntorjuntatoimille ei ollut tarvetta, ja veneen omistajalle kirjoitettiin sakko ympäristörikkomuksesta.

Rajanylityspaikoilla normaali kesäviikko

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamassa viikko 27 oli matkustajamäärien osalta normaali kesäviikko. Lentoasemalla tavattiin kuuden tapauksen yhteydessä kahdeksan väärennettyä asiakirjaa. Satamassa rajatarkastukset suoritettiin 18 risteilyalukselle sekä kaksi kertaa Helsingissä liikennöineelle Pietarin liikenteen matkustaja-alukselle. Rajatarkastusten lisäksi sataman rajatarkastusyksikkö suoritti ulkomaalais- ja tieliikenteenvalvontaa Helsingin satamissa.

Haapasaaressa suoritettiin viikolla 27 rajatarkastukset 14 huviveneelle ja Santiossa 33 veneelle. Huvialusten rajanylitysliikenne on vuodenaikaan nähden normaalilla tasolla.

Esitutkintoja käynnistettiin merivartiostossa viikolla 27 yhdeksän kappaletta, mikä on keskimääräistä enemmän. Esitutkinnoissa rikosnimikkeinä ovat laittoman maahantulon järjestäminen, väärennys, valtionrajarikos sekä maahantulokiellon rikkominen.

https://www.poliisi.fi/tietoa

https://www.raja.fi