Uusseelantilainen läpivientiventtiilien valmistaja Trudesign on veneilijöiden keskuudessa tunnettu innovaatiosta, joka parantaa huomattavasti kuulaventtiilien korroosionkestävyyttä ja luotettavuutta. Trudesign-kuulaventtiilit valmistetaan lasikuituvahvisteisesta polymeristä. Näitä lasikuituvahvisteisia kuulaventtileitä on ollut saatavilla ½ tuumasta 2 tuumaan saakka.

Trudesign esitteli 1.11. maailman ensimmäisen 3-tuumaisen eli 76,2 millimetrin komposiittivalmisteisen kuulaventtiilin. Maallikon voi olla vaikea hahmottaa, kuinka järeä kolmetuumainen läpivienti on, mutta mittakaavan hahmottaa siitä, että paloauton järeimmät letkut, joita käytetään muun muassa syöttöletkuina ja vesitykeissä, ovat kolmetuumaisia.

Trudesign esittelee uutta kuulaventtiiliään Metstrade-venetarvikemessuilla 19.–21. marraskuuta Amsterdamissa.

Tavallinen veneilijä ei näin jykevää sulkua veneessään luonnollisesti tarvitse, vaan sulkuventtiilin käyttökohteet ovat isojen moottoriveneiden vedenoton läpivienneissä.

Valmistajan mukaan komposiittimateriaalin käytön suurin hyöty tulee siitä, että se poistaa galvaanisen korroosion vaaran. Galvaaninen korrosio syntyy, kun veneeseen tulee sähkövuoto, joka yhdessä suolaisen veden kanssa alkaa syövyttää veneen metalliosia, kuten läpivientien sulkuja.

Toinen ongelma veneen metalliosissa syntyy siitä, että eri metallit saattavat alkaa reagoida keskenään, mikä aiheuttaa korroosiota. Tähänkin pulmaan komposiittiläpivienti tarjoaa ratkaisun. Valmistajan mukaan komposiittiläpivienti kestää myös jäätymisen.

Trudesignin ½ – 2 tuuman lasikuituvahvisteisesta polymeeristä tehtyjä kuulaventtiilejä on Suomessa saatavilla muun muassa Oy Esco Ab:n sekä Watskin verkkokaupoista.

Lisätietoja: trudesign.nz/marine