– Helsingin näyttely käynnistää Pohjoismaiden uivien venenäyttelyiden sarjan, joten Lauttasaaressa nähdään ensimmäistä kertaa monet veneuutuudet. Meren äärelle tullaan sekä viihtymään koko perheen kanssa että tekemään vene- ja tarvikehankintoja, Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo kertoo. 

Venehankintoja suunnitteleville on koko neljän päivän ajan tarjolla mahdollisuus koeajaa moottoriveneitä Lauttasaaren edustalla ammattikippareiden opastuksella. Lähtö tapahtuu Kipparin laiturilta, josta saa ilmoittautuessa mukaan myös pelastusliivit. Purjehdukseen suurilla matkapurjeveneillä voi puolestaan tutustua Purjehduksenopettajat ry:n kyydissä. 

Kipparin koeajojen lisäksi muita näyttelyveneitä pääsee ensimmäistä kertaa kokeilemaan myös Uivan venenäyttelyn aikana. Näytteilleasettajien kanssa sopimalla veneitä pääsee koeajamaan arki-iltoina kello 16 jälkeen sekä lauantaina näyttelyn sulkeuduttua kello 18 jälkeen. 

Telakalla puhutaan asiaa

Messujen asiaohjelma pyörii koko tapahtuman ajan keskustorilla Venemestarin Telakalla. Siellä esiintyvät mm. tunnetut purjehduksen sanansaattajat Ari Huusela, Tapio Lehtinen ja Kari ”Ruffe” Nurmi.

Käytännön neuvoja ja vinkkejä on luvassa mm. veneen verhoiluista, kalastuksesta, venelämmittimistä, pohjan kunnostuksesta ja synteettisen tiikin asennuksesta. Matkaveneilijöitä kiinnostavia teemoja ovat esimerkiksi Baltian veneilykohteet sekä Ocean Ladiesien kokemukset Atlantin ylityksestä ARC-tapahtumassa. 

Torstaina kello 15 Telakan ohjelmalavalla käydään ajankohtainen Itämeren tilaa ja ympäristöä käsittelevä paneeli. Keskustelemassa ovat kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen Saara-Sofia Sirén, Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Kaski, Baltic Sea Action Groupin asiamies Johan Schmidt, Finnboatin hallituksen puheenjohtaja Anders Kurtén ja sähkövenevalmistaja Q-Yachtsin Janne Kjellman.  

Soutuveneistä suuriin jahteihin

Vaikka Uiva on muuttunut vuosien kuluessa ruokarekkojen, flyboard-näytösten ja koeajojen myötä yhä enemmän viihtymispaikaksi, ovat pääosassa veneet. Tämän vuoden uutuus on uusi soutuvenealue, jossa esittäytyvät mm. Suvi, Särki, Terhi, Veto5 ja Espoon kaupunkisoutuveneet. 

Näyttelyn kauneimpiin veneisiin kuuluu epäilemättä päiväpursi Nordwind 20. Kuusimetrisen puisen purjeveneen on rakentanut Jakobstads båtvarv. 

Näyttelyn suurin vene on liähes 25-metrinen Princess S78 -moottorijahti. Suurin purjevene on tanskalainen luksustason performance cruiser, X49(15 metriä). Saman kokoluokan matkamoottoriveneita näyttelyssä on useampia: Targa 46 (15,11 m), Prestige 520 Fly ja Galeon 500 Fly (16 m) ja Princess F55 (17,6 m). Galeonin erikoisuus on terasseiksi avautuvat laidat, jotka leventävät veneen avattuina peräti kuusimetriseksi. 

Kaikkein järeimmäksi alukseksi voisi kuitenkin kuvailla on 20-metrinen charteralus m/s Sweet Hopea, jonka mukavuuksiin yleisö pääsee myös tutustumaan. Tyypiltään se on omavaraiseen Atlantin ylitykseenkin soveltuva Nordhavn 64.

Laajan moottoriveneosaston tarjonnan vahvinta antia ovat suosituimman moottoriveneluokan edustajat eli perämoottorilla varustetut 5–6 metrin avoveneet. Mukana ovat kaikki Suomen suosituimmat venemerkit, kuten Buster, Yamarin, Suvi, Terhi, Faster, Silver, AMT, Bella, Flipper, Finnmaste ja Falcon. Kauden 2020 uutuuksiin kuuluvat mm. maailman ensiesittelyn Uivassa saavat alumiinirakenteiset Buster XL ja Buster XXL sekä AMT 210 BR.

Suurempia retki- ja matkaveneitä edustavat mm. Nord Star, Sargo ja Aquador. Ranskalainen Jeanneau on mukana peräti 12 veneellä, joista pienin on alle kuusimetrinen ohjaushyttivene ja suurin lähes 12-metrinen matkavene. Suosiotaan yhä kasvattavia keulahytillä varustettuja daycruisereita esittelevät mm. AMT, Askeladden, Flipper, Nordkapp, Silver ja Yamarin. 

Kalaveneet ovat siirtyneet entistä keskeisemmälle paikalle ja ne pääsevät nyt kylkikiinnitykseen uusille laitureille ennen Kipparin koeajolaituria. Ammattioppailta kuten Pasi Tuikkeelta ja Jani Ollikaiselta on luvassa paitsi tuote-esittelyjä myös hyviä vinkkejä lähikuukausien kalastusreissuja varten.   

Totalveneen Uivan uutuusveneiden ennakkokatsaukseen voit tutustua tästä

Tunnettuja kilpapurjeveneitä ja muita namuja      

Purjehduksesta kiinnostuneiden ihmeteltävänä on kaksi valtamerille suunniteltua kilpavenettä: maapallon Golden Globe -perinnekisassa kiertäneen Tapio Lehtisen Asteria sekä Vendée Globe -yksinpurjehduskisassa maapallon kiertoon valmistautuvan Ari Huuselan IMOCA60-avomerikilpavene Ariel2. Ariel on Lauttasaaressa perjantaihin saakka, jolloin se starttaa Helsinki–Tallinna Raceen. 

Purjeveneistä Beneteau tuo Uivaan uuden, Suomen saaristoon sopivan kokoisen Oceanis 30.1:n. Muita messuilla nähtäviä purjevenemerkkejä ovat Hanse, Jeanneau, Arcona ja Lagoon. Uusien purjeveneiden lisäksi näytillä on viime talvena peruskunnostettu, ensimmäinen valmistunut Swan 38.

Uivassa viihtyy koko perhe

Viihtyvyyden takaamiseksi Uivan keskustorin ruokatarjonta on laajentunut entisestään. Tuttuun tapaan flyboard- ja jetski-näytökset pyörivät päivittäin keskusaltaassa laitureiden välissä. Arkipäivinä näytökset järjestetään kello 14, 16 ja 19, lauantaina ja sunnuntaina kello 11, 14 ja 16. Jos et vielä ole kokeillut suppausta, Uiva tarjoaa mahdollisuuden ottaa tuntumaa lajiin.

Lapset ovat tervetulleita Uivaan venenäyttelyyn. Laitureiden vieressä on valvottu, maksuton vaunuparkki ja laitureilla ja veneissä liikkuvat perheet saavat lainaksi lasten pelastusliivit. Alueelle saa tulla myös koiran kanssa. 

www.uiva.fi