John Nurmisen Säätiön uutuusteos "Meren maa – Havets land" vie lukijan elämysmatkalle Turunmaan saaristoon, jonka tuhannet saaret ja moni-ilmeinen kulttuuriperintö ovat maailman ainutlaatuisimpia.

Kirjan valokuvien ja tarinoiden syntysijoina ovat mm. Björkö, Nötö, Holma, Berghamn, Seili ja lukuisat muut meren ystävän tuntemat ja rakastamat paikat.

Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Ritva Kovalaisen ja valokuvaaja Pekka Turusensaaristokuvia rytmittävät Turun museokeskuksen tutkija John Björkmanin kulttuurihistoriaa luotaavat tekstit sekä Sagalundin museojohtaja Li Näsen kansanperinnepoiminnat.

Teoksen lopussa Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja, dosentti Jari Hänninen luo katsauksen meren ekologiseen tilaan.

Vaikeasti saavutettava ja samalla maailman tuulahduksille altis saaristo on täysin omanlaisensa kulttuuri- ja elinympäristö, ja siellä asuvien ihmisten elämä on kulkenut omaan suuntaansa. Jo sään muovaamat puut kertovat, että saarilla eläminen edellyttää poikkeuksellista sitkeyttä.

Toisaalta ihmisen ja luonnon yhteen hioutunut rinnakkaiselo on luonut elämän moninaisuudelle myös suopeita olosuhteita.

– Tämä kirja hurmasi minut ensi hetkiltä. Kuvat ovat tavoittaneet sellaisia tunnelmia ja mielen maisemia, jotka samaan aikaan rauhoittavat ja inspiroivat. On hienoa, että osa kuvista on esillä myös Forum Marinumin näyttelyssä. Suosittelen lämpimästi museovierailua Turkuun, John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt iloitsee.

Meren maa – Havets land tavoittaa menneitä hetkiä ja kuvia saaristolaisten elämästä. Kirjan tekijät ovat asuneet vuodesta 1996 Kemiönsaarella.

Esipuheessa he kertovat:

– Ympärivuotinen elämän meno on vähentynyt puisten purjelaivojen rakentajien ja nuotanvetäjien jälkikasvun siirryttyä mantereelle muihin töihin. Monet pienet askeleet ovat pyyhkiytyneet pois hiekkaisilta teiltä.

Kirjan voi tilata säätiön verkkokaupasta jnsshop.fi