Pitkään jatkunut venevahinkojen vähentymineen kääntyi viime vuonna nousuun, kertoo Finanssiala ry. Suuntaus huolestuttaa vakuutusyhtiöiden etujärjestöä.

Vuodesta 2003 vuoteen 2014 venevahingot lisääntyivät, mutta kääntyivät sen jälkeen laskuun. Hyvä kehitys kesti 2015–2017.

Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen muistuttaa, että iso osa vahingoista tapahtuu talvella. Kaikki venevahingot eivät siis ole perinteisiä karilleajoja. Pänkäläinen arvioi, että noin kolmannes korvatuista vahingoista sattuu veneilykauden ulkopuolella.

– Huonosti pukeille nostettu vene saattaa kaatua. Pressun rei’istä tai väleistä saattaa päästä veneen sisään vettä, joka jäätyy ja rikkoo paikkoja. Syrjäiseen paikkaan talviteloille nostetut veneet houkuttelevat myös varkaita, Pänkäläinen luettelee.

Talveksi telakoitu vene tulee lukita tukevaan kiinteään esineeseen. Perämoottori kannattaa siirtää talveksi pois. Vene on peitettävä huolellisesti, mutta homeen ja ummehtumisen välttämiseksi peitteisiin kannattaa jättää riittävä tuuletus. Myös sekä moottorin että veneen tunnistetiedot tulee ottaa talteen varkauksien varalta.

Venevahinkoja korvattiin viime vuonna yhteensä 14,4 miljoonan euron edestä. Summaan kuuluvat sekä itse veneeseen että sen tarvikkeisiin kohdistuneet vahingot ja varkaudet. Myös kasvanut veneiden ja venevakuutusten määrä selittää nousseita korvausmääriä.