Suomen ympäristökeskuksen tuoreimman sinilevätiedotteen mukaan kuluneella viikolla vallinnut viileä ja tuulinen sää on hillinnyt sinilevän kasvua ja pitänyt sinilevän sekoittuneena veteen.

Sekä Suomen merialueilla että järvillä sinileväkukinnat ovat vähentyneet viime viikosta, mutta mikäli sää lämpenee ja tuuli tyyntyy sinilevät voivat jälleen runsastua.

Sinilevien määrä Suomenlahdella ja Selkämerellä on vähentynyt viime viikosta ja tuuli on sekoittanut pintaleväesiintymiä veteen.

Satelliittikuvatulkintojen ja Rajavartiolaitoksen lentäjien ilmoittamien havaintojen lisäksi sinilevien vähenemisestä kertoo sinileväpigmentin määrän aleneminen Helsingin ja Tukholman välisellä reitillä kulkevan M/S Silja Serenaden Alg@line-laitteiston mittaustuloksissa.

Tilanne voi kuitenkin kääntyä uudestaan huonommaksi.

– Sinilevän määrä Suomen merialueilla on vähentynyt viime viikosta ja pintaesiintymät ovat sekoittuneet veteen. Mikäli sää lämpenee ja tuuli tyyntyy, sinilevien määrä ja niiden muodostamat pintaesiintymät voivat jälleen runsastua merialueilla”, tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan meriveden pintalämpötila on Perämerellä 8–17°C, Selkämerellä 7–17°C, Saaristomerellä 17–20°C ja Suomenlahdella 8–19°C.