Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa 29.6.–2.7. kiertäneeseen romunkeräykseen otettiin maksutta vastaan kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita ja metalliromua. Huoltoalus M/S Roope pysähtyi yhteensä 15 eri saarella Kemiönsaaren Bolaxista Paraisten Aspöhön.

Roopen pysähdyspaikoilla kävi keräyksen aikana lähes 300 asiakasta, ja jätettä kertyi yli 10 000 kiloa enemmän kuin viime vuonna, yhteensä 52 003 kiloa. Romusaalis on LSJH:n keräyshistorian suurin.

Poikkeuksellista romuaikaa

Kuluva kevät on ollut poikkeuksellista aikaa, kun ihmiset ovat pysytelleet kotona vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi. Jätehuoltoa korona ei kuitenkaan ole hiljentänyt, päinvastoin. Kun kevään riennot ja tapahtumat peruttiin, on ihmisillä ollut aikaa siivoukseen ja kodin remontteihin.

– Mietimme etukäteen sitä, miten korona vaikuttaa saariston romunkeräykseen asiakasmääriin. Tilannetta tarkkailtiin pitkään myös siltä kannalta, että järjestetäänkö keräystä lainkaan näin poikkeavissa olosuhteissa. Ihmisiä kuitenkin riitti keräyspaikoilla entiseen malliin ja varsinkin metalliromua tuli runsaasti, kertoo aluksella mukana ollut LSJH:n palveluesimies Jaana Saario-Lomppi.

Saariston asukkaat toivat keräykseen metalliromua yhteensä 36 460 kiloa. Sähkölaitteita kertyi tänä vuonna 4611 kiloa ja vaarallisia jätteitä 2539 kiloa. Akkuja Roopen kyytiin nosteltiin 3373 kilon edestä ja rakennus- ja siivousjätettä kertyi huimat 4380 kiloa.