Skipperin kaupunkivenetoiminta käynnistyi 2018 heinäkuun alussa Espoossa. Ajatuksen kehittelivät Skipperin perustajiin kuuluva Kristian Raij yhdessä Espoon kaupungin rantaraitti-hanketta ideoineen Lennart Pettersonin kanssa. Kimmokkeena olivat jo suosionsa osoittaneet kaupunkipyörät: jos niillä pääsee helposti rantaan, eikö rannasta pitäisi päästä yhtä helposti vesille?

Kaupunkiveneet ovat pieniä soutuveneitä. Ne odottavat valmiiksi varustettuina palvelupisteissä. Skipperin palveluun rekisteröidytään pienellä kausimaksulla, jonka jälkeen veneitä voi varata mobiililaitteiden kautta pariksi tunniksi kerrallaan. Avaimet saa palvelupisteinä toimivista neljästä rantakahvilasta niiden normaaleina aukioloaikoina.

Toiminta alkoi neljällä Terhi 440-veneellä, mutta syksyyn mennessä veneiden lukumäärä nousi kovan kysynnän myötä kahdeksaan. Käyttötunteja kertyi kaikkiaan yli 2 500. Kun yksi kerta oli rajoitettu kahteen tuntiin, soutureissuja tehtiin pitkälti toista tuhatta, vaikka palvelu alkoi vasta kesän keskellä.

Niinpä ei ole ihme, että kaupunkivenetoiminta on jo laajenemassa muuallekin. Kristian Raijn mukaan Vene 19 Båt -messuilla lanseerataan Helsingin kaupunkiveneet ja keskusteluja on käyty muidenkin kaupunkien kanssa, myös järvi-Suomesta. Toinen uusi asia ensi kesänä on se, että Helsingissä kaupunkiveneinä tulee tarjolle myös pienehköjä moottoriveneitä.

Vuoden Veneilyteko -palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, yhdistykselle, yritykselle, asialle tai tapahtumalle, joka kannustaa vesilläliikkujia hyvään veneilykulttuuriin ja sujuvaan yhteispeliin, parantaa veneilyturvallisuutta sekä edistää veneilyharrastusta. Nyt jaettu Vuoden Veneilyteko -tunnustuspalkinto on järjestyksessä 14:s.

www.veneilytoimittajat.fi