Saaristomeren kansallispuistossa sijaitsevan Örön saaren yrittäjiksi on valittu Nina Liski-Tirkkonen ja hänen miehensä Janne Tirkkonen. Metsähallitus tiedotti valinnasta viime viikolla Metsähallituksen luontopalveluiden luontoon.fi -verkkosivuilla.

– Olemme innoissamme saadessamme mahdollisuuden olla mukana kehittämässä vetovoimaista ja monipuolista saaristokohdetta. Haluamme toivottaa tervetulleeksi kaikki aikaisemmat ja uudet kävijät, Nina Liski-Tirkkonen totesi tiedotteessa.

Perjantaina Tirkkoset saivat myönteistä julkisuutta, kun he vastaanottivat Bodön vierasvenesatamastaan Vuoden vierasvenesatama -palkinnon Helsingin Vene 20 Båt -messuilla. He voittivat rannikkoalueiden sarjassa Vuoden vierasvenesatama -palkinnon jo toisena vuotena peräkkäin.

Se, että Örö siirtyy juuri Bodön yrittäjien käsiin, sai tuoreeltaan hyvän vastaanoton muun muassa Saariston satamat
-Facebook-ryhmässä, jossa Örön siirtymistä uusien yrittäjien käsiin on jo käsitelty. Yli 25 000 jäsenen Facebook-ryhmä käsittelee erityisesti Saaristomeren vierasvenesatamien palveluita.

Örön tilanne on herättänyt huolta venekansan parissa, koska yrittäjien vaihtuvuus on saarella ollut tiuhaa sen jälkeen, kun saari avattiin yleisölle vuonna 2015.

Ensimmäinen yrittäjä häädettiin

Saaren ensimmäinen yrittäjä sai Metsähallitukselta häädön syksyllä 2018. Seuraava yrittäjä luopui ensimmäisen kesän jälkeen viime syksynä.

Nyt vaikuttaa siltä, että huoli Örön tulevaisuudesta on ainakin toistaiseksi ohi, koska uudella yrittäjällä on kokemusta siitä, mitä saaristokohteen pyörittäminen eteläisellä Saaristomerellä tarkoittaa.

– Aloitamme toiminnan Örössä kevään aikana, kotisivut ja varausjärjestelmä avautuvat myöhemmin helmikuussa, jolloin tiedotamme myös palveluiden alkamisen tarkemman aikataulun. Suunnitelmissa on kehittää palveluita kattamaan ison osan vuotta, pyrkimyksenä ympärivuotinen toiminta, Nina Liski-Tirkkonen sanoo.

oeroe

Örön vierasvenesatama on pienehkö, mutta kodikas ja suojaisa. Laiturin tuntumassa ovat kaikki veneilijöiden tarvitsemat palvelut: rantakahvila, vesi-wc, sauna, grillipaikka ja kioski. Muutaman sadan metrin päästä löytyvät lisäksi ravintola, hotelli ja kauppa. Laitureilla on käveltävät aisat ja pistorasiat maasähkölle. Sataman edustalla on kelluva septintyhjennyspaikka. Kuva: Arkistokuva / Marinetek

Uudet yrittäjät haluavat saarelle myös enemmän ympärivuotisia asukkaita.

– Haluamme myös saada saarelle lisää vakituisia asukkaita. Tavoitteena on, että saarelle muuttaa lähitulevaisuudessa työn vuoksi 3-4 henkilöä lisää nykyisten ympärivuotisten asukkaiden lisäksi.

Kahdeksan vuoden kokemus

Yrittäjäparilla on kokemusta saaristoyrittämisestä kahdeksan vuoden ajalta, aluksi Nötöbodenissa Nötössä ja myöhemmin Bodössä, jossa toimii vierasvenesatama ja Bistro-Café.

– Yrittäjän valinnassa ratkaisivat Örön tuntemus ja pitkäjänteisyys kehittää saarta. Näkemykset Örön tulevaisuudesta kohtasivat erinomaisesti yrittäjän kanssa, puistonjohtaja Harri Karjalainen Metsähallituksesta perustelee valintaa.

Örön saaren omistaa Suomen valtio ja sitä hallinnoi Metsähallituksen Luontopalvelut. Örö oli rannikkotykistön ja merivoimien rannikkojoukkojen käytössä vuoden 2014 loppuun saakka. Metsähallitukselle siirtymisen jälkeen saari avautui yleisökäyttöön 2015. Saarella on kuitenkin edelleen puolustusvoimien suljettuja alueita, joten kokonaan eivät sotilaat ole saarta hylänneet. 

Örö sijaitsee Kemiönsaaren edustalla, noin puolen tunnin venematkan päässä Kasnäsin vierasvenesatamasta.

Saaren päänähtävyyksiin kuuluvat hienosti säilyneet kasarmialueet, järeät Obuhov-tykit sekä eri-ikäiset puolustusasemat ja linnoitteet. Saarelta löytää ainutlaatuista luontoa, paahdenummet ja hiekkarannat ovat säilyneet lähestulkoon koskemattomina jo yli sadan vuoden ajan.

Aiemmin aiheesta Totalvene.fi -sivustolla:

Kuuma kysymys: Saadaanko Örön linnakesaarelle enää uutta matkailuyrittäjää? (5.10.2019) 

Uusiksi meni taas: Örön linnakesaaren tuore matkailuyrittäjä lopettaa ensimmäiseen kauteen (2.10.2018) 

Örön matkailuyrittäjälle häätö: Käräjäoikeus ratkaisi Metsähallituksen eduksi (6.9.2018)