Japanilainen Yanmar tunnetaan meillä lähinnä moottoreista, mutta kotimarkkinoillaan Aasiassa se vaikuttaa myös venevalmistajana, jonka laajaan mallistoon kuuluu etenkin kalastukseen tarkoitettuja venemalleja 30-jalan molemmin puolin.

Australialainen Nauti-Craft kehitti puolestaan jo 2010-luvun alussa idean jousitetusta katamaraanirunkoisesta moottoriveneestä, jossa rungot ja kansi ovat irti toisistaan. Niiden välissä on tietokoneohjattu jousitus, joka eri antureihin ja sensoreihin perustuen pyrkii pitämään kannen liikkeet mahdollisimman vähäisinä ja mukavina. Ensimmäiset prototyypit ovat olleet vesillä ja videoilla vuodesta 2013.

Yanmar aloitti yhteistyön Nauti-Craftin kanssa vuonna 2016. Vuoden 2018 Japanin venemessuilla Yanmar esitteli kymmenmetrisen Yanmar Suspension Boat -prototyypin, jossa hyödynnettiin Nauti-Craftin teknologiaa. 

Nyt Yanmar ja Nauti-Craft ovat tiedottaneet yhteistyön tiivistymisestä ja laajentumisesta entisestään. Uusi sopimus antaa Yanmarille mahdollisuuden jatkokehittää jousitusjärjestelmää aina tuotantoon saakka ja saattaa se markkinoille.

Sitä miten Yanmar sen aikoo tehdä, ei Yanmarin julkaisema tiedote vielä tarkkaan kerro. Jos arvata pitää, niin huvivenettä todennäköisempää lienee joku kaupallinen sovellus, kuten matkustaja- tai kalastusalus. 

www.yanmar.com 

www.nauti-craft.com