Ilmassa oli selkeästi aistittavissa innostunutta jännitystä, kun saavuimme rantaan, jossa jetit jo odottivat vesillelaskua. Meille oli auennut tilaisuus päästä koeajamaan kolmea Yamahan jettiä hyvällä kaveriporukalla, eikä kenelläkään ollut vaikeuksia tyhjentää kalenteriaan tältä illalta.

Heti alkuun saimme pienen perehdytyksen jetillä ajoon, siitä kuinka jettiä ohjataan ja kuinka esimerkiksi RiDE-järjestelmän ansiosta jetillä voidaan jarruttaa ja peruuttaa, mikä lisääkin ajoturvallisuutta huomattavasti! Muutamat meistä olivat ennestään kertaalleen päässeet kokeilemaan jetillä ajoa, mutta sen suurempaa kokemusta kenelläkään ei ollut. 

Innokkaiden tutustumiskalusto Yamahan VX Deluxe, FX SVHO, GP1800

Koeajoon saamamme jetit olivat Yamahan VX Deluxe, FX SVHO sekä huipputehokas GP1800, jotka kaikki olivat rekisteröityjä kolmelle hengelle. Tietenkin herrasmiehinä annoimme tyttöjen harjoitella tehokkaammalla jetillä, mutta tämä ei osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi, sillä VX Deluxe ei ehkä ole tarkoitettu kolmelle raavaalle miehelle ja niinpä tulimme kokeilleeksi Kallaveden lämpötilaa jo heti alkumetreillä. Onneksi tällaisen kömmähdyksen sattuessa jetteihin oli helppo kavuta takaisin kyytiin takaosan uimaportaan ansiosta. Tässä kohtaa kiitimme märkäpukujen olemassaoloa, mutta jetillä voisi yhtä hyvin ajaa myös normaaleilla vaatteilla pienellä varauksella.

Tuli testattua myös Yamahan märkäpukujen toimivuus

Vaikka jetillä ajaminen oli lähes kaikille uutta, alkoi ajaminen sujua varsin nopeasti. Jo ensimmäisen viidentoista minuutin totuttelun jälkeen ja päätimmekin lähteä tutkimaan miltä Kuopio näyttää vesiltä käsin. Jetit osoittautuivatkin mahtaviksi kulkupeleiksi vesillä niiden ketteryyden ja ajomukavuuden vuoksi. Koimme myös, että jeteillä pääsee helpommin paikkoihin, joihin veneellä ei tulisi mentyä, sillä jetillä on jopa vasta-alkajankin helppo rantautua mihin tahansa, oli kyseessä sitten ranta tai laituri. Ainoastaan hiekkarannalle ajettaessa on jettiä talutettava loppumetrit, jotta vältytään hiekan joutumiselta turbiiniin.

Jettien etuosassa ja istuinten alla sijaitsevat vesitiiviit säilytystilat mahdollistivat meille myös tavaroiden, kuten kännyköiden, kameran ja laukkujen mukaanoton, joten pystyimme ajamaan huolettomasti ilman pelkoa tavaroiden putoamiselta tai kastumiselta.

Ajaminen oli mukavaa myös hiljaisen nelitahtimoottorin ansiosta, joka vastaa lähinnä veneiden ääntä, joten emme todennäköisesti aiheuttaneet häiriötä myöskään rantojen asukkaille sen enempää kuin veneetkään. Vähäruokaiset moottorit olivat ystävällisiä myös taloudellisessa mielessä, varsinkin meidän opiskelijoiden näkökulmasta.

Tästä huolimatta tehoa näistä laitteista ei kuitenkaan puuttunut. Varsinkin ahdetut FX SVHO ja GP1800 saivat adrenaliinin virtaamaan välittömästi koneiden murahtaessa käyntiin ja kaasua painettaessa sai unohtaa kaiken muun ja keskittyä ajamisesta nauttimiseen! 

Vaikka VX Deluxe onkin tehoiltaan hieman näitä kahta muuta pienempi, ei senkään kanssa tylsiä hetkiä koettu, päinvastoin! VX Deluxe sopikin erinomaiseksi välineeksi vesijettien maailmaan tutustuville ja on kuulemma myös hinnaltaan muita edullisempi. 

Illan jälkeen meillä kaikilla oli hymy korvissa, sillä jokainen oli saanut jettikärpäsen pureman ja ideat uusille kesäilloille lentelivät ilmassa. Mielestämme jetit soveltuisivat loistavasti esimerkiksi hauskanpidoksi polttariohjelmaan tai pidemmille elämysmatkoille maamme suurille vesistöalueille. Ilta-ajelut peilityynellä järvellä auringonlaskussa ystävien kanssa ei takuuvarmasti jätä ketään kylmäksi ja myös kyytiläiset nauttivat ajelusta yhtä paljon kuin näiden ratsujen ohjastajatkin.