Buster Magnum on täydellinen saariston päiväretkivene, tilava, turvallinen ja suorituskykyinen.

Me päätimme lähteä viettämään heinäkuista hellepäivää perheen tyttöjen kesken. Käytännössä se tarkoitti neljää sukupolvea samassa veneessä, ikähaitarin ollessa 3–84-vuotta. Retkikohteeksi valikoitui Högsåra, jossa odottaisi idyllisen Farmors Cafen kuuluisa viikonlopun kalapöytä.

Högsåraan on kesäpaikaltamme reilun puolen tunnin ajomatka, joka taittuisi sopivasti rantaamme ajautuneella ja 225-hevosvoimaisella Yamahalla ladatulla uuden sukupolven Buster Magnumilla. Päätimme siis laittaa neljännen sukupolven Magnumin neljän sukupolven testiin. Meistä matkaan lähteneistä perheen jäsenistä kaksi veneilee aktiivisesti, yksi ei enää ja yksi ei vielä, mutta ovat kyllä mukana.

Matkanteko Magnumilla sujui mutkattomasti. Menomatkalla kohti länttä vallitsi kevyt vastatuuli, muttei se seitsemänmetrisen Magnumin matkantekoa haitannut. Magnumin runko halkoo aaltoja kuivasti ja mukavasti ja kookkaat tuuli- ja sivulasit antavat hyvän viimansuojan, ohjaamon lisäksi myös perän matkustamoon. Kaikissa avoveneissä näin ei ole, ja ajoviima voi olla epämiellyttävää vaikka lämpöä piisaisi.

Ajoimme 25–30 solmun matkavauhtia, jolloin alun toista tonnia painava Magnum kulutti Yamahalla ainoastaan alun toista litraa meripeninkulmalla, mikä tuntuu käsittämättömän vähältä. Totta se kuitenkin, kaikki testit sen osoittavat.

Högsåraan saavuimma hyvissä ajoin, ja Farmors Cafen laiturissa oli hyvin tilaa. Siihen voi pysäköidä kuudeksi tunniksi, joten kahvila visiitin lisäksi ehtii tutustua ympäristöönkin. Tukevaan laituriin on hyvä kiinnittyä, ja laiturille kulkeminen on Magnumista oivallista. Etuavotilasta laiturille kulkeminen sujui kohtuudella myös vanhimman sukupolven edustajalta.

Rannasta on lyhyehkö kävelymatka kahvilaan. Matkalla voi ihastella vanhaa saaristoidylliä ja hyvin hoidettuja pihoja.

Meille Farmors Cafe on entuudestaan tuttu paikka, ja retkikohteeksi se valikoitui naisistomme kolmivuotiaan tytön takia. Tiesimme pienen leikkipaikan, laitumen karitsojen ja pihapiirin kanien saavan ajan kulumaan myös perheen pienimmällä.

Saaristolaispöytä on Farmors Cafessa taattua tavaraa, mutta 38 euron hinta on silti suolainen. Toisaalta jos asiakkaita riittää, ei ihan kaikki asiat voi olla pielessä.

Paluumatka sujui kevyessä myötätuulessa nautinnollisesti. Näin kesälomasesongin puolivälissä veneitä oli liikkeellä paljon. Meidän lisäksi liikkeellä oli paljon muitakin Magnumeita, ikään kuin olisi ollut Magnumien kutuaika. Näimme matkalla myös yhden ensimmäisen sukupolven Magnumin. Vene oli kestänyt kovaa käyttöä, mutta moottori oli jo kolmas.

Magnumien suuren määrän ymmärtää, sillä se on etenkin merialueilla ja saaristossa haluttu ja pätevä yhteysvene. Se on isojen avoveneiden ehdoton ykkönen, jota on valmistettu jo yli 5 000 kappaletta, joista valtaosa on päätynyt päämarkkina-alueille eli Suomen lisäksi Ruotsiin ja Norjaan.

Mekin palasimme tyytyväisinä kotirantaan. Neljännen sukupolven Buster Magnum oli meille tukeva ja turvallinen retkikaveri.

Naisia yhä enemmän ruorissa

On ilo nähdä, kuinka naisten määrä veneen ratissa yleistyy vuosi vuodelta. Kesäpaikka-alueellamme Taalintehtaalla huomaamme joka vuosi uusia rattiin pyrkiviä mimmejä sekä naisporukalla veneileviä. Toki joissakin veneissä samat yrmyt ajavat veneitään naisten ollessa aina vaan matkustajina.

Eräs tuttavani kertoi jokunen vuosi sitten tilanteesta, jossa joutui miettimään, oliko vaimolla veneilytaidot hallussa. Espoon edustalla keskellä meren selkää tuttavani putosi mereen perheen purjeveneestä. Pelastusliivit olivat onneksi päällä, sillä vesi oli viileää. Vaimo jäi purteen pojan kanssa, eikä muita veneitä ollut näköpiirissä.

Tuttavani oli epävarma siitä, saisiko vaimo käännettyä veneen ja noudettua hänet. Nopeasti vaimo sai kuitenkin käynnistettyä moottorin, käännettyä veneen ja lähestymään turvallisesti, napaten uimamaisterin kyytiin. Kaikki päättyi onnellisesti ja siitä eteenpäin veneenkäsittely jaettiin tässä perheessä puoliksi ja epävarmuustekijöistä päästiin eroon.

Jo pelkästään turvallisuussyistä myös naisten on tärkeää osata veneenkäsittelytaitoja. Lähtekää siis naiset veneilemään, jos ei muuten niin jättäkää miehet rannalle!