Vesille vaikka vuokraten

Iltaa varten vuokrattiin sopivan kokoinen vene Helsingin Liuskaluodon Buster Rentistä. Valinta päätyi Yamarin 63 Day Cruiseriin Yamahan 150 hevosvoimaisella moottorilla. Tuonkokoiseen veneeseen mahtuu mukavasti 5-6 naista ja vaikka mukaan lähtijöitä olisi ollut enemmänkin, emme kuitenkaan innostuksessamme koetelleet veneen hyväksyttyjä kantavuusrajoja.

Kesäaikaan em. veneen vuorokausivuokra on 299€ + polttoaine, ei mikään paha hinta porukalla vuokraten. Tällä kertaa vene oli vain illan käytössä.

Naiset veneen kyytiin ja pelastusliivit päälle, siitä ei neuvoteltu. Tottumattomalle paukkuliivin pukeminen oli retken ensimmäinen elämys. Reitti valittiin niin, että matkalle osuu nopeusaluerajoitusten mukaista hillitympää menoa kuin myös plaaninopeuksia. Samalla kippari tunnusteli myös naisiston tunnelmia, varsin rennoilta kuulostivat.

Hyväkäytöksinen Yamarin 63 DC on juuri oikean kokoinen, vakaa ja suojaisa vene 5-6 hlön yhteiselle veneretkelle. Veneessä on helppo liikkua, tavarat mahtuvat säilytystiloihin tai keulan kabiiniin. Koko joukko on myös lähekkäin mahdollistaen sujuvan keskustelun.

Välirantautuminen

Kippariakin jo hymyilytti naisiston into osallistua rantautumiseen. Iloiset naurut sai aikaa kysymys ”milloin ne pehmusteet laitetaan?”. Venekieli tuli selväksi ja fendarit meni kiinnikkeisiinsä oikea-aikaisesti ennen Suomenlinnan laituria. Touhukas seurue kiinnitti myös naapuriveneen huomion ja Itämeren purjehduksella ollut saksalainen rouva tarjoutui ottamaan koko ryhmästä kuvan.

Rantakahvilan metsästys päätyi Suomenlinnaan ja naisiston välitankkaukseen.

Tyrskynkestävyys

Kun vauhti ei selvästikään pelottanut, valittiin seuraavaksi avomeri ja vasta-aallokko. Lounaistuulta noin 7-8 m/s. Upea vene tuo Yamarin 63 DC. Jotain pientä kiljahtelua aaltojen korkeudesta takapenkiltä kuului, mutta vene otti aallot vastaan pehmeästi, roiskeita ei sisään vasta-aallokosta huolimatta tullut. Veneen käytös reilun 20 solmun nopeudessa oli hallittua, kipparillekin jäi aikaa nautiskellessa mukavasta menosta samalla suunnitellen millaisen yllätyksen vielä keksisi.

Harvemmin veneellä käydään Ruoholahden kanavassa, jonka miljöö kieltämättä muistuttaa enemmän Amsterdamia tai Kööpenhaminaa. Veden pinnan korkeudelta katsottuna avautui uusi urbaani, merellinen kaupunki.

Kanavan jälkeen oli pakko kertoa veneen palautusajan lähestymisestä ja retken paluusta lähtöpisteeseen Kauppatorille. Vaan, mitä kuului kipparin selän takaa ”eikä, onx pakko, ollaan vielä vähän aikaa, en haluu”. Niin, naisetko eivät viihdy vesillä?

Uskomusten kumoaminen

Oleellinen seikka saada naiset viihtymään vesillä on varmat veneenkäsittelytaidot. Mitä paremmin kippari venettä ohjaa ja mitä loogisemmin itse vene kipparin ohjauksessa käyttäytyy, tuntuu rauhoittavan kokemattomankin mielen. Parit isommat aallot kuulemma korvasivat pakollisen kesäisen huvipuisto käynnin. Pientä halun kipinää harjoitella itse veneen käsittelyä oli myös ilmassa. Seuraava naisten iltakruisailu tehdäänkin sitten ajoharjoittelun muodossa.

Miehiä tietysti kiinnostaa mistä naiset veneessä puhuu? Ei ainakaan sairauksista, miehistä tai töistä. Puhuttiin veneilystä, veneilytaidoista, meriteiden säännöistä (apua, nyt tuolta tulee toinen vene, kumpi menee ensin?) ja ihmeteltiin miksei merellisessä Helsingissä ole rantakahvilat auki toukokuun lopussa, kelit olivat mitä parhaimmat.

Menikö tukka sekaisin? Meni, varsinkin kun kipparin oli kokeiltava veneen huippunopeus, 38 solmuun Yamaha F150 kiidätti Yamarinin kevyesti tuolla 5 hlön kuormalla, ehkä sieltä vielä olisi solmun saanut puristettua lisääkin. Meikitkin tippuivat naurun takia, mutta kynsi katastrofilta vältyttiin. Auringon ja tuulen punoittamista poskistakin todettiin vaan, että jos ihoa kiristää, antaa kiristää, mutta vannetta ei kiristä tämä reissun jälkeen.

Jäljellä oli iltakruisailun haikein kohta. Osa naisistoa jäi Kauppahallin rantaan vilkuttamaan, kun Yamarinin keula käännettiin kohti Liuskaluotoa ja palautettiin tankkauksen jälkeen laituripaikalleen auringon jo tehdessä laskukiitoa. Oli se hienoa. Yamarinilla veneily sujuu.