Traficomin ylläpitämä vesikulkuneuvorekisteri ja siitä tuotettu ensirekisteröintitilasto kuvaa melko luotettavasti Suomen venekaupan tilaa uusien veneiden  myynnin osalta. 

Kappalemäärissä juuri päättyneen viime vuosikymmenen paras vuosi oli 2010, jolloin ensirekisteröitiin 4 594 vesikulkuneuvoa. Vuosikymmenen hiljaisin venekaupan vuosi oli 2017, jolloin rekisteriin merkittiin 3 578 vesikulkuneuvoa. Alle 4 000:een ensirekisteröintimäärät notkahtivat vuonna 2013. Viime vuoden ensirekisteröintimäärä, 3 998, on lähes täsmälleen sama kuin koko vuosikymmenen keskiarvo. Suurimmillaan ensirekisteröintimäärä oli vuonna 2007, jolloin uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin noin 6 700. 

Moottoriveneet ovat vuodesta toiseen selvästi myydyin vesikulkuneuvotyyppi, mutta niiden osuus kokonaisrekisteröintimäärästä on etenkin viime vuosina pienentynyt. Vielä vuosikymmenen alussa 30 myydyimmän moottorivenemerkin yhteenlaskettu osuus kaikista ensirekisteröinneistä oli tyypillisesti 75–80 prosenttia, mutta viime vuonna enää 61 prosenttia.

Moottorivenekauppaa on värittänyt koko vuosikymmenen tiukka kilpailu markkinaosuuksista. Viime vuonna uusia moottoriveneitä myytiin noin 2 800, jossa kasvua oli edellisvuoteen verrattuna pari prosenttiyksikköä.

Purjevenekauppa ei koskaan ole ollut Suomessa varsinaisesti suurta, mutta viime vuodet ovat olleet purjevenekauppiaille erityisen haastavia. Vielä vuonna 2010 Suomessa ensirekisteröitiin alun toista sataa uutta purjevenettä. Pohjakosketus tuli vuonna 2017, jolloin uusia pursia rekisteröitiin vain tusina. Viime vuoden ensirekisteröintimäärä nousi 26:een.

Uusien vesijettien myynti kasvoi varsinkin päättyneen vuosikymmenen loppupuolella rajusti. Vuonna 2010 uusia vesijettejä ensirekisteröitiin 216 eli niiden osuus kaikista ensirekisteröinneistä jäi alle viiteen prosenttiin. Viime vuonna uusia jettejä rekisteröitiin lähes 1 100 kappaletta, mikä tarkoittaa jo 27 prosentin osuutta kokonaisrekisteröintimäärästä.

Viime vuonna jettien rekisteröintimäärien kasvu osoitti kuitenkin laantumisen merkkejä, sillä kasvuprosentti edellisvuoteen verrattuna taittui alle kymmeneen prosenttiin. Vuonna 2018 jettikauppa kasvoi vuoteen 2017 verrattuna 45 prosentilla.

Moottoriveneissä tuttu kärkikaksikko

Moottorivenekaupan volyymit syntyvät tuttuun tapaan  pienehköissä moottoriveneissä. Suomalaisten suosikkivalinta uudeksi veneeksi on bowrider-tyyppinen alumiinirunkoinen avovene noin viiden metrin kokoluokasta. Alumiiniveneiden valtamerkit ovat Buster, Yamarin Cross, Silver, Faster ja Falcon.

Buster ja Yamarin ovat merkkikohtaisessa tilastossa tuttu kärkipari. Molemmat onnistuivat kasvattamaan markkinaosuuttaan, Buster enemmän, Yamarin vähemmän. 

Busterin viisimetrinen L on selvästi Suomen myydyin venemalli, jolle pienemmät S ja M antavat vahvaa myyntitukea. Isommassa päässä yli seitsemän metriset Magnum ja SuperMagnum ovat omassa kokoluokassaan selvästi myydyimmät mallit, ja myös Cabin-ohjaushyttimallin kysyntä on luokassaan vahvaa. 

Yamarin-malliston tilastokärki on alumiinirunkoinen Cross 54 BR. Sen lisäksi Yamarin menestyy hyvin etenkin daycruiser-tyyppisten veneiden luokissa. Pitkäikäinen Yamarin 59 DC nauttii vankkaa kansansuosiota ja yli yhä viime vuonnakin ylivoimaisesti Suomen myydyin daycruiser.

Faster, Silver, Suvi ja Terhi ovat viime vuosina käyneet tasaista kamppailua rekisteröintitilaston sijoista 3–6. Kolmossijan valtasi viime vuonna Suvi, joka onnistui kasvattamaan myyntiä edellisvuoteen verrattuna lähes neljänneksellä. 

Faster-kauppa kävi toiseen suuntaan, ja sen ohi meni myös Silver. Terhi paranteli myyntiä, muttei sijoitusta.

Suvin myyntiä joudutti viime vuonna etenkin bowrider-tyyppisten 47-, 50- ja 57-mallien menestys. Samalla se varmisteli asemaansa Suomen eniten myytynä lujitemuovimoottorivenemerkkinä. Yamarinin kokonaisrekisteröintimäärästä lujitemuoviveneiden osuus on 180 kappaletta.

Kymmenen myydyimmän venemerkin listalla komeimman kasvuprosentin esittää kuopiolaisen Bella-Veneet Oy:n toissa vuonna lanseeraama alumiinivenemerkki Falcon. Se lähes tuplasi myyntinsä ja nousi viime vuonna ensirekisteröintitilastossa jaetulle 7. sijalle. Falconin suosio tosin heijastuu emomerkki Bellaan, jonka myynti sakkasi yli 30 prosentilla.

Moottorivenekauppa on vahvasti kotimaisten tuotemerkkien hallussa, sillä viime vuoden eniten rekisteröity ulkomaalainen venemerkki löytyy vasta rekisteröintitilaston sijalta 14. Se on ukrainalainen Brig, joka samalla hallitsee suvereenisti rib-veneiden kauppaa Suomessa. 

Brigin kantaan teki viime vuonna komean nousun venäläinen Vboats, joka Traficomin tilastossa esiintyy vielä aiemmalla Volzhanka nimellä. Myynnin veturina toimii ohjaushytillinen Voyager 700 Cabin -malli. Kipeimmät mahalaskut ensirekisteritilastossa tekivät Jeanneau ja Quicksilver, joiden rekisteröintimäärät puolittuivat edellisvuoteen verrattuna.

Isompien matkaveneiden myynti jatkuu Suomessa hyvin alhaisella tasolla. Yli 30-jalkaisia matkamoottoriveneitä rekisteröitiin viime vuonna kaikkiaan noin 50. Myydyimmät merkit olivat Targa ja Grandezza. Grandezza myi viime vuonna esimerkiksi neljä 37:aa ja Targa kolme 46:sta. Viime vuoden suurin ensirekisteröity moottorivene oli lähes 25 metriä pitkä ja reilut neljä miljoonaa euroa maksava englantilainen Princess S78.

Purjeveneissä myyntikärki on ranskalainen katamaraanimerkki Lagoon. Ensirekisteröinnit koostuvat kahdesta 450:stä, 42:sta ja 46:sta. Kakkossijan jakavat kolmella ensirekisteröinnillä Hanse ja X-Yachts. Hanselta rekisteriin merkittiin 348, 388 ja 458, X:ltä 43- ja 49-jalkaiset Pure-X:t sekä Xc 45. Muita tehdastekoisia matkapursia rekisteröintitilastossa edustavat Arcona 380, Dahler 38, Hallberg-Rassy 412, Sirius 35 DS sekä kruununa yli 20-metrinen Swan 65. Ihan saariston joka kolkassa sitä tuskin nähdään, sillä köli ui rekisteröintitietojen mukaan liki kolmessa metrissä.

Vesijeteissä on vain yksi valtias, kanadalaisen BRP:n Sea-Doo. Kaiken kukkuraksi se onnistui vielä kasvattamaan myyntiään, kun japanilaisten haastajien kauppa hyytyi. Sea-Doon eri malleja ensirekisteröitiin viime vuonna kaikkiaan 900, Yamahan jäädessä 120:een ja Kawasakin alle 70:een.

www.traficom.fi