Palkinto jaettiin Vene 20 Båt -messujen avajaispäivänä tänään perjantaina. Palkinnonsaajan valitsee vuosittain Veneilytoimittajat ry.

Saaren vierasvenesatama avattiin viime kesänä yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

– Avasimme Gullkronan rakkaudesta Itämereen. Saariston kauneus kuuluu kaikille. Saaren toimintaa järjestäessä ekologia oli turvallisuuden kanssa jaetulla ykkössijalla, Herlin ja Kankaanrinta kiittävät palkinnosta.

Kankaanrinta korosti kiitospuheessaan, että palkinnosta kuuluu kiitos myös saaren saari-isännille ja -emännille.

Toiminnan perustana on elävä Itämeri.

– Perustamamme Baltic Sea Action Group-säätiö tekee konkreettista työtä Itämeren pelastamiseksi. Edistämme Gullkronassa myös vedenalaisen elonkirjon suojelua, Kankaanrinta sanoo.

Gullkrona on saari ja venesatama Paraisten kunnan Nauvossa. Gullkrona oli pitkään erittäin suosittu vierasvenesatama, mutta se suljettiin vuonna 2009.

Mistä saaren nimi on peräisin?

Tarinan mukaan kuningas Maunu Eeerikinpoika ja kuningatar Blanka olivat purjehtimassa Turunmaan saaristossa 1300-luvulla.

Kuningatar heitti kultakruunun mereen Gullkronassa, koska rantakalliolta näkyvä maisema oli kauneinta, mitä hän oli koskaan nähnyt. Näin saari sai nimekseen Gullkrona, kultakruunu.

Tarinan historiallinen totuudenmukaisuus on toki varsin epävarma, mutta tarina kiertää sitkeästi Gullkronasta kertovissa lehtiartikkeleisssa sekä veneilijöiden ja saaristolaisten laituripuheissa.

Gullkronan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.gullkrona.com.