Pitkinä talvikuukausina on oikea hetki tarkistaa veneen varusteet, lisätä mukavuutta ja parantaa turvallisuutta seuraavaa veneilykautta varten. Laadukkaisiin varusteisiin satsaamalla varmistetaan myös veneen arvon ja pitkäikäisyyden säilyminen.
Moni veneen omistaja tekee telakointikauden aikana erilaisia asennus- ja huoltotöitä, kuten tikkaiden, tasojen ja muiden ulkoisten varusteiden päivityksiä.
"Keulatasot ja uimatasot ovat olennaisia varusteita, jotka lisäävät veneilyn turvallisuutta ja mukavuutta. Ne helpottavat veneeseen astumista ja sieltä poistumista, erityisesti satamassa tai rantautuessa. Ne antavat myös lisää tilaa tavaroiden käsittelyyn ja turvalliseen ankkurointiin. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut tikkaat ovat sekä tyylikkäät että kestävät. Talvikausi onkin hyvä hetki tarkistaa tikkaiden kiinnitys ja vaihtaa vanhat tikkaat uusiin, mikäli ne ovat vaurioituneet tai muuten kuluneet”, toteaa venetarvikkeisiin erikoistuneen Maritim Oy:n tiimipäällikkö Arto Puska.
Myös septi- ja vesiletkut, WC-järjestelmät ja sähköiset laitteet, kuten jääkaapit, on vaivattomampaa tarkistaa tai vaihtaa maissa.
"Letkujen kunto on tärkeä turvallisuus- ja hygieniatekijä veneessä. Septi-, vesi- ja lämminilmaletkut kannattaa tarkistaa säännöllisesti, sillä vanhat ja kuluneet letkut voivat aiheuttaa hajuhaittoja tai jopa vuotoja. Talvikausi on erinomainen aika vaihtaa letkut uusiin ja varmistaa, että ne täyttävät tarvittavat laatu- ja turvallisuusstandardit”, Puska toteaa.
WC:n osalta kannattaa tarkistaa sen osat, kuten runkoläpiviennit ja kuulaventtiilit ja varmistaa, että kaikki osat ovat tiiviitä ja toimivia. Näin ehkäistään mahdolliset vuodot tai tukokset seuraavan veneilykauden aikana. Perinteisten messinki- ja pronssiosien lisäksi myös komposiitti on yhä suositumpaa veneilijöiden käytössä.
Veneen rungosta kannattaa tutkia vesirajan alapuolisen maalipinnan kunto. Jos maalipinta hilseilee, on syytä arvioida, selvitäänkö paikkamaalauksilla vai kaipaako koko pohja uusintakäsittelyä, jotta pohjaan ei tarttuisi veneilykauden aikana levää ja näkkiä. Eliönestomaali suojaa veneen pohjaa, pidentää käyttöikää ja vähentää huoltotarvetta useamman veneilykauden ajaksi.
”Nykyisistä primer- ja antifouling-maaleista löytyy useita vaihtoehtoja ja useimmat niistä voidaan maalata veneen runkoon jo melko alhaisillakin ulkolämpötiloilla. Myös myrkyttömistä maaleista löytyy nykyisin useampia vaihtoehtoja, Puska kertoo.
Mikäli moottorin huolto on jäänyt syyskaudella väliin, on hyvissä ajoin ennen kauden aloitusta syytä vaihtaa öljyt ja suodattimet sekä tarkastaa, että sinkkianodit ja muut kuluvat osat ovat kunnossa. Samalla on hyvä hankkia myös tarvittavat varaosat ja työkalut, joille saattaa veneilykauden aikana tulla käyttöä.
”Olemme mukana Vene 2025 -näyttelyssä. Kannattaa tulla paikan päälle tutustumaan ja keskustelemaan (osasto 3a11). Nähtävillä paljon mielenkiintoisia uutuustuotteita sekä alan laadukkaimpia veneilytuotteita, jotka ovat tilattavissa myös verkkokaupan kautta”, Arto Puska vinkkaa.
Lisätietoja: www.maritim.fi