Vesi on Kuustoselle tärkeä elementti. Nuoruudessaan hän harrasti purjehdusta isoveljensä opastuksella ja viime vuosina hän on omalla veneellään tutkinut ahkerasti kotikaupunkinsa Helsingin edustan vesiä ja saaria.

Nyt ollaan kuitenkin melko kaukana merestä, Mäntyharjulla. Tänne Kuustonen on puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa hiljattain rakennuttanut upean vapaa-ajan asunnon. Uusi paatti, Finnmaster Husky R6, komeilee sen laiturissa.

– Tämä on meidän tarpeisiimme juuri sopivan kokoinen vene. Koeajoimme samaa mallia edellisenä kesänä ja totesimme, että Husky lunastaa lupauksensa vakaana ja monikäyttöisenä alumiiniveneenä. Olen tutkinut viime päivinä karttoja ja todennut, että näillä vesillä riittää seikkailtavaa tuleville vuosille, Kuustonen kertoo.

Aluksi luvassa on päiväretkiä lähistöllä sijaitseviin kohteisiin.

– Mäntyharjun Taidekeskus Salmela, Miekankosken kahvilamiljöö ja Kallaveden kauniit kapeat reitit ovat kesän päiväretkien varmoja kohteita.

Peräpeilissä on sataheppainen Yamaha. Veneellä pääsee siis tarpeen vaatiessa liikahtamaan nopeastikin. Kuustoselle kaahailu ei kuitenkaan tuo veneilyyn lisäarvoa.

– Ei minulla ole vauhdin huumaa vastaan mitään, mutta se ei ole minulle keskeisintä veneilyssä. Vesillä täytyy liikkua luonnon ehdoilla ja kohtuunopeuksin. Usein hitaus on hyvä valinta. Se on vähän sama juttu kuin kävellessä. Verkkaisemmin edetessä ympäristö hahmottuu ja aistit ehtivät mukaan.

Kuustoselle veneily edustaa seikkailun mahdollisuutta.

– Kuva kotikaupungistakin tarkentuu vesiltä käsin koettuna. Helsingin edustalla on Suomenlinnan ja Vallisaaren lisäksi lukuisia kohteita, joille voi rantautua ja nauttia ainutlaatuisista ilmapiireistä. Nyt on kuitenkin järvien vuoro, innokas muusikko jatkaa.

Seikkailun ja lähitienoon tutkimusmatkailun lisäksi veneilyssä vetoaa mahdollisuus irtiottoon.

– Jatkuvat verkkoyhteydet tekevät maailmasta joka puolella samankaltaisen. Veneily pakottaa vaihtamaan näkökulmaa ja auttaa keskittymään olennaiseen. Se on yhä arvokkaampaa maailmassa, joka tuntuu käyvän vuosi vuodelta yhä kovemmilla kierroksilla, Kuustonen tuumaa.

Iltapäivän auringossa elohopea osoittaa +25 astetta. Pienet tuulenhenkäykset aiheuttavat vain vaivoin väristyksiä lahden pinnalla. Paljon paremmin ei voisi Mikko Kuustosen järviseikkailu alkaa.