Maanantaina onnettomuudesta on julkisuuteen tihkunut lisätietoja. Ilta-Sanomien toimittaja ja kuvaaja kävivät venetaksilla kuvaamassa merivartioston laituriin tuodut turmaveneet.

Ilta-Sanomien kuvat löytyvät täältä.

Kuvien perusteella vaikuttaa siltä, että isompi moottorivene on ajanut purjeveneen vasempaan takalaitaan. 

Purjeveneessä menehtyi kaksi veljestä. Muut onnettomuuden uhrit selvisivät ruhjeilla ja haavoilla.

Poliisi on aiemmin tiedottanut, että alkoholilla ei ole osuutta asiaan.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi on kertonut STT:lle, että Otkes alkoi tehdä alustavaa tutkintaa lauantaina, kun tieto Airiston onnettomuudesta saatiin.

– Tämän onnettomuuden erityispiirteet ovat semmoiset, että tutkinta on tarkoituksenmukainen. Uskomme, että tämän tapauksen tutkimisella saadaan sellaista tietoa, jota on tärkeä levittää veneilyn turvallisuuden kehittymiseksi, Nurmi sanoo.

Turmaveneissä ei epäillä olleen teknistä vikaa, joten tutkinta keskittyy veneitä enemmän siihen, miten sekä veneilijät että pelastusviranomaiset ovat toimineet tilanteessa.

– Tässä tapauksessa ilman muuta tutkimme myös viranomaistoimintaa. On tärkeää, että se tehdään hyvässä yhteisymmärryksessä sekä poliisin että Rajavartiolaitoksen kanssa.

Airiston turman veneissä oli yhteensä kahdeksan henkilöä, joista kaksi aikuista oli moottoriveneessä ja loput purjeveneessä. Kaksi purjeveneessä olleista oli lapsia.

Poliisin mukaan onnettomuutta tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja törkeänä kuolemantuottamuksena.

Veli-Pekka Nurmi kommentoi YLE:lle maanantaina, että kummassakaan veneessä ei ollut ohjattavuuteen vaikuttavia konevikoja. Myöskään ohjausjärjestelmän viasta ei ole viitteitä. Nurmen mukaan näyttää, että onnettomuus on aiheutunut ihmisten toiminnasta.

– Siltä se nyt vahvasti vaikuttaa. On liian aikaista sanoa, että aluksia olisi ajettu holtittomasti, mutta on mielenkiintoista, että on tultu takaa päälle.

– Kuvista pystyy päättelemään, että on tultu takaa päälle, Veli-Pekka Nurmi toteaa.

Poliisi tiedottaa aiheesta lisää tänään maanantaina.

Aiheesta aiemmin:

Yksi kuollut veneiden yhteentörmäyksessä Airistolla: Loukkaantuneiden joukossa myös lapsia (3.8.2019)