Väylävirasto eli ”Väylä” sekä Ruotsin merenkulkulaitos Sjöfartsvärket ovat sopineet tekevänsä yhteistyötä uusien jäänmurtajien suunnittelussa. Merenkulkuviranomaiset puhuvat tiedotteessaan juhlallisesti uuden sukupolven jäänmurtajista.

Viranomaiset kuitenkin toppuuttelevat, että hankinnoista ei ole päätöksiä. Nyt solmittu yhteistyösopimus koskee ainoastaan jäänmurtajien suunnittelua.

Sen verran pitkällä hankintasuunnitelmissa kuitenkin jo ollaan, että Suomen merenkulkuviranomaiset kertovat haluavansa kaksi jäänmurtajaa ja ruotsalaiset kolme.

Viranomaiset vakuuttelevat, että jäänmurtajia tarvitaan myös tulevina talvina. Samalla satamiin saapuvien alusten koot ovat kasvaneet, joka asettaa paineita kehittää nykyistä jäänmurtokalustoa.

– Talvimerenkulun palvelutason turvaaminen edellyttää nykyisen jäänmurtajalaivaston kehittämistä. Yhteistyösopimus Ruotsin kanssa on jatkoa vuosia jatkuneelle hyvälle jäänmurtoyhteistyölle, Väylän pääjohtaja Kari Wihlman lausuu.

Virastojen välinen tiivis yhteistyö perustuu valtioiden välisiin sopimuksiin. Vastaavaa yhteistyötä tehtiin jo 1970-luvulla Urho- ja Atle-luokkien jäänmurtajien hankinnan yhteydessä.

– Ensimmäinen askel kohti seuraavan sukupolven jäänmurtajia on nyt otettu. Meidän nykyiset murtajamme ovat jo elinkaarensa loppupuolella. Toimiva jäänmurto on meille kriittistä, sillä ruotsalaisista tuotteista 90 prosenttia kulkee meritse ja ilman toimivaa jäänmurtoa pohjoiset satamamme olisivat kiinni 130 päivää vuodessa, sanoo puolestaan Sjöfartsverketin pääjohtaja Katarina Norén.

Suomessa Väylä vastaa talvimerenkulun avustamisen viranomais- ja tilaajatehtävistä sekä valtakunnallisesta koordinoinnista, kehittämisestä ja ohjauksesta. Jäänmurtopalveluilla tarkoitetaan jäissä tapahtuvaa alusten avustamista ja hinaamista. Väylä on tehnyt jäänmurtopalvelusopimuksia Arctia Icebreaking Oy:n, Alfons Håkans Oy:n sekä muiden yksityisten hinaajayhtiöiden kanssa.

Suunnittelupäätöksessä ei kuitenkaan oteta kantaa, minkä värinen uusi jäänsärkijä olisi. Jos asiaa kysyttäisiin edesmenneeltä viihdetaiteilijalta Simo Salmiselta, olisi vastaus selvä: Keltainen.

Kuuntele Salmisen legendaarinen ”Keltainen jäänsärkijä” -laulu ja sen mainio kertosäe alla olevasta Youtube-upotuksesta tai tästä linkistä.

Laulun ovat levyttäneet Simo Salminen ja Pertti ”Spede” Pasanen sekä Lähirannikkolaivaston soittokunta ja kuoro.

Lue lisää uusien jäänmurtajien hankintasuunnitelmista Väylän tiedotteesta.