Sivustolla 55 vierailijaa

23.11.2017

Mahtuuko mukaan?

Sting 630 FT:n tilankäyttö on kiitettävän tehokasta. Sen ansiosta mukaan on saatu mahdutettua myös pienen perheen retkikäyttöä tukevia mukavuuksia. Se tekee 630 FT:stä aidon monikäyttöveneen, joka soveltuu kalastuksen ja yhteysajon lisäksi myös kohde- ja retkiveneilyyn.

Avotila on kuitenkin vakioasussa varsin pelkistetty, lähinnä kalastukseen tai tavaran kuljetukseen soveltuva tila. Kalustus on minimissään, sillä varustukseen kuuluu vain paapuurin laidan pieni klaffipenkki.

Lisävarustelistalta löytyykin sitten peräkaiteesta alkaen monipuolisesti tavaraa. Ahkera kalastaja arvostaa varmasti peräkaiteeseen kiinnittyvää taittopöytää, joka toimii syötinvalmistelu- tai perkaustasona. Jäljet saa siivottua joko merivesihuuhteluletkulla tai makeavesisuihkulla.

Oleskelumukavuutta avotilaan saa hankkimalla u-sohvan muodostavat kaksi istuinlaatikkoa. Ne kiinnittyvän paikalleen siipipulteilla. Sohvat voi täydentää pöydällä ja muuntaa täytepatjan avulla aurinkotasoksi.

Sisälle on saatu sovitettua ohjaamon lisäksi pentterimoduuli, laajennettava keulavuode, avovessa ja dinetti, joka on muunnettavissa lisävuoteeksi tai ajosuuntaan istuttavaksi matkustamoksi. Se on pieneen "koppiin" melkoinen kattaus.

Kokonaisuus toimii silti yllättävän hyvin, vaikka kompromissejakin on väistämättä mukana. Niistä ehkä selkeimmät ovat varsin julkinen wc ja ahdas apukuskin paikka. Siihen tosin on luvassa vähän lisää senttejä, jotka syntyvät selkänojapehmusteita ohentamalla. Parempi vessarauha toteutuu vasta tulevassa isommassa ohjaushytti-Stingissä.

Mutta jos oikein sopivasti sovitellaan, mahtuu 630 FT:n hytissä matkustamaan ja yöpymään kolme aikuista tai jopa viisipäinen perhe. Eikä läheskään kaikista tämän kokoluokan ohjaushyttiveneistä ylipäätään löydy pentteriä saati dinettiä eli edes pienimuotoiseen ruokailuun tai kahvitteluun soveltuvaa pöytäryhmää.

Säilytystiloja 630 FT:ssä on riittoisasti. Ulkoa ja sisältä löytyy tarvittavat tilat veneilyvarusteille, ja niiden lisäksi myös erilaisia tiloja isommille ja pienemmille matkatavaroille.

Käytännössä veneen ahtaimmat kohdat löytyvät lopulta ehkä hieman yllättäen ulkoa. Ne ovat epäsymmetriset sivukannet. Paapuurin sivulla pystyy juuri ja juuri seisomaan, muttei juurikaan liikkumaan.

Styyrpuurin sivu on leveämpi, mutta siinäkin etenkin sivukannelta avotilaan laskeutuminen ja ohjaushytin etukulman sivuuttaminen ovat pullonkauloja, joissa kulkijan painopiste siirtyy väistämättä veneen laitojen ulkopuolelle, eikä se tunnu koskaan hyvältä.

 


Kuvat

Tilamitat

Ulkotilat Avotilan pituus 150
  Avotilan leveys 200
  Avotilan seisomakorkeus 200 (kattolipan alla)
  Avotilan penkki 60 (pp klaffipenkki, vakiovaruste)
  Avotilan u-sohva 165 x 150 x 95 (lisävaruste)
  Sivukansien leveys 10/16 (pp/sp)
  Uimataojen pituus 50 + 50 (integroitu + lisätasot)
Sisätilat Seisomakorkeus 190–200 (käytävällä)
  V-vuode 150 x 90–170 (pit x lev, keulakannen alla)
  V-vuode 210 x 90–170 (pit x lev, laajennettuna)
  Dinetti 90 x 155 x 75 (takasohvan lev x pituus x etusohvan lev)
  Dinetti vuoteena 190 x 70–110 (pit x lev)