Vetolaitteen tärkein tarkistus on öljyn kunto ja määrä. Avaa öljyproppu, valuta öljyä vähän ulos ja totea sen kunto. Sen jälkeen tarkista öljymäärä avaamalla ylhäällä oleva täyttöruuvi. Öljyn pitää olla kirkasta, maitomaisuus kertoo öljyyn sekoittuneesta vedestä. Halutessa öljyn kunto on mahdollista selvittää näytteestä tehtävän öljyanalyysin avulla. 

Vetolaitteen öljynvaihto tehdään yleensä syksyllä, mutta jos viimeisestä öljynvaihdosta ei ole varmuutta, kannattaa öljyt vaihtaa varmuuden vuoksi ennen vesillelaskua.

Samalla kun tarkistat perävetolaitteen trimmisylinterien ulkoisen kunnon, tarkista myös jäähdytysjärjestelmän veden sisäänottoaukon puhtaus. Se voi olla tukkeutunut kuivuneesta kasvillisuudesta tai eliönestomaalista. 

Tutki seuraavaksi vetolaitteen kumipalkeiden kunto. Etsi murtumia ja haurastumia, ja tarkista palkeiden kiristimet. Palkeen vuodoista johtuvat vauriot voivat olla kalliita, joten vaihda palkeet matalalla kynnyksellä uusiin. Perävetolaitteissa palkeiden vaihtoväli on vetolaitemallista riippuen kaksi tai neljä vuotta, purjevenevetolaitteen sisäpalkeen vaihtoväli on yleensä 7 vuotta. 

Anodit suojaavat vetolaitetta korroosiolta uhrautumalla eli kulumalla. Anodit on syytä vaihtaa viimeistään silloin, kun niistä on kulunut 30 prosenttia. Sen jälkeen anodi voi olla haurastunut sisältä, eikä tiheys ole välttämättä enää sama. Älä unohda puhdistaa anodin alla olevaa pintaa.  Metallin pitää olla paljas, jotta anodi toimisi niin kuin sen pitää.

Jos maalaat vetolaitteen eliönestomaalilla, sen pitää olla alumiiniselle vetolaitteelle tarkoitettua. Monissa tavallisissa eliönestomaaleissa on esimerkiksi kuparia, joka muodostaa alumiinisen vetolaitteen pinnassa galvaanisen parin, joka syövyttää anodin ja pahimmillaan myös vetolaitteen. Älä maalaa anodeja, edes vetolaitteelle tarkoitetulla eliönestomaalilla. Pohjan läpi asennettujen IPS-vetolaitteiden pintakäsittelyyn Volvo Penta suosittelee Propspeed-pinnoitetta, mikäli pintakäsittely nähdään tarpeelliseksi.

Tarkista potkurin kunto ja rasvaa potkuriakseli veden kestävällä ja korroosiolta suojaavalla vaseliinilla tai rasvalla. Samaa rasvaa voi töräyttää vetolaitteen rasvanippoihin. Asenna potkuri paikalleen ja kiristä akselin mutteri. Älä unohda sokkaa. Jos kyseessä on taittolapapotkuri, rasvaa lapamekanismi, kiristä ruuvit ja tarkista toimivuus.

Siirry vielä konehuoneen puolelle ja tarkista perävetolaitteen trimmin hydrauliöljyn määrä ja kunto moottoritilasta löytyvästä säiliöstä. Jos väri muistuttaa maidolla jatkettua vispipuuroa, on öljyyn sekoittunut vettä, mikä kielii vuotavasta trimmisylinteristä. 

Lopuksi tarkista vielä moottorilta vetolaitteelle johtavan hallintakaapelin kunto ja kiinnitys. Voitele tai vaihda tarvittaessa.

Helpoin tapa huolehtia huolloista on tilata ne valtuutetulta merkkihuollolta. Volvo Penta -jälleenmyyjät täyttävät huolloista Online service -protokollan, minkä ansiosta on helppo tulkita mikä huolto on syytä tehdä seuraavaksi.

www.suv.fi