Joka syksy veneiden vesiltänoston yhteydessä sattuu vahinkoja, joissa vene on tippunut trailerilta tai kaatunut pukeilta noston yhteydessä.

"Rannoilla näkee melko kirjavia käytäntöjä veneiden nostossa ja kuljetukseen valmistautumisessa. Noston yhteydessä syntyvät vahingot johtuva usein kiinnitysten pettämisestä tai veneiden huolimattomasta tukemisesta", kertoo venevakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Mikeal Tervonen Ifistä.

"Ennen veneen nostoa kannattaa tarkistaa trailerin kunto. Etenkin laina- tai vuokratrailereissa on usein puutteita esimerkiksi veneen kokoon ja turvalliseen tukemiseen liittyen. Valitse myös nostopaikka huolella: mitä suurempi vene, sitä loivempi nostoliuska toimii yleensä parhaiten. Nostoliuskalta ylös ajettaessa keulan kiinnitys on hyvä varmistaa ylimääräisellä liinalla, joka estää veneen tippumisen kovalle liuskalle, mikäli vinssin vaijeri tai hammastus pettää", vinkkaa Tervonen.

Maakuljetuksen aikana vene tulee olla sidottu keulavinssin lisäksi vähintään kolmella sidoksella veneen keulasta, keskeltä ja perästä sekä siten, ettei vene pääse äkkijarrutuksessa tai törmäyksessä liikkumaan kulkusuuntaan. Suurempien veneiden nostossa ja kuljetuksessa kannattaa hyödyntää niihin erikoistuneita yrittäjiä. Useimmat yritykset kuitenkin edellyttävät, että veneellä on oma vakuutus voimassa noston ja kuljetuksen aikana.

Varaudu myrskyihin ja pitkäkyntisiin

Jos vene talvehtii ulkona, varmista, että venettä suojaava pressu tai pressukatos kestää kovankin tuulen aiheuttamat puuskat sekä pitää veden ja lumen ulkopuolella.

"On hyvä käydä tarkistamassa venettä talvellakin säännöllisesti, erityisesti myrskyjen ja rankkojen sateiden jälkeen, jotta huomaa heti, jos jokin on vialla."

Talvella tapahtuu myös veneilykautta enemmän moottorivarkauksia. Moottoreita, moottorien alaosia ja potkureita varastetaan erityisesti pienemmistä veneistä, isompiin veneisiin puolestaan voidaan murtautua elektroniikan, kuten karttaplotterin, perässä.

"Jos mahdollista, veneen olisi turvallisinta talvehtia lukituissa sisätiloissa, lukitun portin takana tai omalla pihalla valvonnan alla", muistuttaa Tervonen.