Suurimmassa osassa retki- ja matkamoottoriveneistä on jonkinlainen kuomu tai pressu. Tämä jää usein liian vähälle huollolle. Huoltamattomuuden hintalappu voi olla suuri, koska homehtunut kuomu on yleensä pesetettävä kuomupesulassa.

Tämäkään ei välttämättä aina riitä, vaan pahoin homehtunut kuomu pitää joskus heittää pois ja teettää kokonaan uusi. Käsityönä tehtävä kuomun ompelu on kallis operaatio.

Huolellisuus kannattaa

Huolellinen kuomun huolto syksyllä maksaa itsensä aina takaisin. Huollettu kuomu kestää pidempään, jolloin uuden kuomun teettämistä voi siirtää eteenpäin.

Jossain vaiheessa veneen elinikää kuomu pitää joka tapauksessa uusia. Hyvin huollettunakin venekuomu kestää yleensä maksimissaan 10–15 vuotta. Tämän jälkeen kuomusta pitää uusia ompeleet tai uusia koko kuomu.

Kuomun ompeleet rispaantuvat ajan myötä, koska kuomut ommellaan puuvillalangalla, joka kestää uv-säteilyä huonosti. Puuvillalankaa ei voi korvata muulla materiaalilla, koska lanka turpoaa sateessa, mikä tekee ompeleista vedenpitävän.

Kuomun huoltoon pätee sama nyrkkisääntö kuin moneen muuhunkin veneasiaan: Mielipiteitä ja ”oikeita” tapoja huoltaa kuomu on lähes yhtä monta kuin on veneilijääkin.

Yksi asia on kiistaton: Kuomua ei saa säilyttää ulkona kosteissa oloissa talven yli.

Pahin mahdollinen virhe on sulloa märkä kuomu varastokomeron perälle 6–7 kuukaudeksi. Kuomu jää märäksi, ja kuomussa muhivat homeitiöt (joita on aina ja kaikkialla) puhkeavat kukkaan. Kukinto on kahta kamalampi, mikäli veneessä on laittanut ruokaa ja rasvankäryä on imeytynyt kuomuun.

Kuomun on aina annettava kuivua sisätiloissa sekä säilöttävä kuivaan ja huoneenlämpöiseen tilaan.

Kuppikuntia riittää

Tähän venekansan yksimielisyys päättyy: Yhdet puistelevat syksyllä kuomustaan vain isommat roskat pois, toiset pesevät kuomun miedolla saippualiuoksella, kolmannet huuhtovat kuomun makealla lämpimällä vedellä, neljännet käyttävät erityistä kuomunpuhdistusainetta.

Jos kuomun päättää pestä saippualiuoksella tai kuomunpesuaineella, kuomun vedenpitävyys voi kärsiä. Kuomussa on yleensä kyllästettä, joka voi huuhtoutua pesuaineiden mukana pois. Pesty kuomu onkin keväällä usein kyllästettävä uudelleen venekuomun kyllästeaineella.

Kuomun vedenpitävyyden voi kokeilla kotioloissa keväällä. Mikäli kyllästys on kunnossa, kuomun pintaan roiskutetut vesipisarat jäävät helmeilemään. Tällöin uutta kyllästämisainetta ei tarvitse kuomuun ruiskuttaa.