Hyväkuntoisen puuveneen ylläpito ei ole erityisen vaikeaa, eikä rakenteiltaan ehjä puuvene vuoda merkittävästi. Puuveneen ylläpidossa on tärkeää oikein tehtyjen huolto- ja korjaustöiden oikea ajoittaminen. Siinä auttaa selkeä puuveneen hoidon vuosikalenteri.

Tue oikein telakoidessa

Kosteuseläminen on puumateriaalille ominainen piirre. Talvisäilytys lämpimässä hallissa kuivattaa venettä liikaa, ja keväällä edessä voi olla huomattavia korjaustöitä lautasaumojen auettua. Maapohjainen halli tai ilmava pressukatos ovat parempia vaihtoehtoja.

Kesän veneretkien jälkeen erityisesti mahonkiveneet kannattaa nostaa ylös hyvissä ajoin, että vene ehtii kuivahtaa ennen pakkasia.

– Moottorivene kannattaa tukea keulasta, perästä ja moottorin alapuolelta, opastaa puuveneitä vuosia telakoinut Veijo Sorvari.

Purjeveneet asetetaan kölinsä varaan ja tuetaan sivutuilla. Näin vältytään rungon vääntymiseltä talvisäilytyksen aikana.


Auringolta suojaava maapohjahalli on puuveneelle mieluinen talvisäilytyspaikka. Moottorivene kannattaa tukea ainakin keulasta ja perästä, sekä moottorin alapuolelta. Varmista syksyllä telakoidessa, että veneesi runko on tuettu oikeista kohdista.

Syksyllä valmistellaan kevät

Syksyllä kannattaa kartoittaa veneen korjaus- ja huoltotarpeet. Mahdollisesti irtoileva maali- tai lakkapinta kannattaa raaputtaa pois jo syksyllä.

Sisätiloista poistetaan tavarat, jotta ilma pääsee kiertämään. Veneen pilssi kuivataan ja puhdistetaan. Moottorin alla olisi hyvä olla kaukalo.

Pieniä korjaustöitä voi yrittää mahduttaa keväthuollon yhteyteen, mutta isompien remonttien tekemiseen talvi on paras aika. Remontteja voi toki porrastaa useammalle vuodelle. Tärkeimpiä ovat vuotojen korjaukset.


Lakkakalvo kannattaa poistaa vauriokohdista jo syksyllä, jolloin puu pääsee paremmin kuivumaan. Ehjän lakkapinnan ensisijainen tehtävä on suojata puuosat kosteudelta. Säännöllisesti huolletun lakkapinnan kunnossapito ei ole kovinkaan aikaa vievää.

Pidä kuidutettu vene kuivana

Mikäli veneesi on kuidutettu, puuosat on tärkeää pitää kuivana. Jos kuidutetun veneen pilssiin pääsee vettä, syy kannattaa selvittää.

Lasikuitu kannattaa koputella aika-ajoin läpi ja varmistua, ettei se ole päässyt irtoamaan. Irronnut kohta kannattaa kuiduttaa uudelleen.

Pelkästään vesirajan alapuolelta kuidutetussa veneessä lasikuidun ja puun rajakohtaa kannattaa seurata. Reunan tiivistämiseen soveltuu polyuretaaniliimamassa, mutta kuidun reunan voi kiinnittää laudoitukseen myös upotettavalla listalla.


Kuidutetun rungon vedeneristyksen tulee olla kunnossa, jottei alla oleva puurunko muhi märkänä.

Puuveneen kevät

Keväthuoltoon kuuluu pintakäsittelyjen huoltaminen. Tavallisesti se onnistuu viikonlopussa tai kahdessa.

Vene kannattaa laskea vesille ajoissa, ettei vene kuivu ja haristu.

Pienet vuodot heti vesillelaskun jälkeen ovat puuveneille ominaisia, mutta rakenteiltaan ehjä vene tiivistyy yleensä jo vesillelaskupäivänä.

Turvottaminen tilkitsee pieniä vuotoja, mutta puuvenettä kannata kastella läpimäräksi turvottamalla sitä pitkiä aikoja.

Jatkuvasti märkänä oleva puu on vaarassa lahota, ja voimakas turpoaminen saattaa pahimmillaan rikkoa rakenteita. Puuveneen pohja kannattaa mieluummin tiivistää korjaamalla ennen vesillelaskua.


Puuveneen ylläpitäminen ei ole järin työlästä, kunhan tekee huollot säännöllisesti oikeina aikoina ja hoitaa korjauskohteet heti.

Pohja tiiviiksi

Hieman raollaan oleviin pohjan saumoihin kannattaa laittaa ennen vesillelaskua tiivisteeksi bitumikittiä, tai muuta pehmeää pohjakittiä. Kitti painetaan metallilastalla lautasauman rakoon ulkopuolelta.

Älä käytä silikonia, ja ole varovainen myös elastisten liimamassojen kanssa.

Pohjakitin on tarkoitus pursuta pois saumasta veneen turvotessa. Veneenveistäjät voivat käyttää liimamassoja, mutta ne edellyttävät saumoihin työstettyjä kittiuria.

Tasasaumainen laudoitus voidaan tiivistää rimoittamalla, limilautarakenteessa niittausten kiristäminen tiivistää pohjan. Haljenneita lautoja ja katkenneita kaaria voidaan korjata.

Korjaaminen ei välttämättä ole niin hankalaa kuin saattaisi ajatella, mutta yleensä korjausten siirtäminen eteenpäin kasvattaa työmäärää.

Muista myös, että tehokkaampi pilssipumppu ei ole oikea korjaus veneen vuotoihin


Veneen pilssi kannattaa pitää puhtaana ja kuivana sekä talvisäilytyksen että kesän käyttökauden ajan. Pilssipumppu ei korjaa haristuneen veneen vuotoja.